Spania consideră ilegală interzicerea cerealelor ucrainene de către unele state membre ale UE

Ministrul spaniol al agriculturii a declarat luni că o interdicţie unilaterală din partea oricărui stat membru al Uniunii Europene privind importurile de cereale ucrainene pare ilegală, în timp ce Franţa a avertizat că este în joc solidaritatea europeană.

Polonia, Slovacia şi Ungaria şi-au anunţat vineri propriile restricţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească aprobarea interdicţiei privind vânzarea de cereale ucrainene în cinci state membre UE din Europa de Est, vecine ale Ucrainei.

Vorbind la Bruxelles înaintea unei reuniuni a miniştrilor agriculturii din UE, ministrul spaniol Luis Planas Puchades a declarat luni că „este de competenţa Comisiei Europene să judece” dacă vreun stat membru al UE încalcă legislaţia europeană prin astfel de măsuri unilaterale.

Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a criticat, la rândul său, aceste măsuri, afirmând că pun sub semnul întrebării solidaritatea europeană. „Pentru solidaritate trebuie să existe unitate. Trebuie să păstrăm cele două elemente, altfel proiectul european este în pericol. Piaţa unică este un element fundamental”, a declarat Fesneau.

El a adăugat că miniştrii UE lucrează la o propunere pentru o exceptare nuanţată de la normele privind terenurile în paragină – mai degrabă decât o suspendare totală – care ar putea contribui la atenuarea presiunii asupra agricultorilor europeni.

„Nu putem spune în acelaşi timp că avem nevoie de suprafeţe pentru a produce biomasă, pentru a produce energie, pentru a produce biomateriale, pentru a ne asigura aprovizionarea cu alimente şi să rămânem într-un statu quo de la o PAC (politică agricolă comună) care a fost decisă înainte de războiul din Ucraina, chiar şi parţial înainte de COVID”, a spus Fesneau, relatează Reuters, potrivit News.ro.

60% din cerealele ucrainene au tranzitat prin rutele alternative ale UE

De la începutul invaziei ruseşti, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin ţările vecine, prin aşa-numitele coridoare de solidaritate, deoarece nu a putut utiliza rutele preferate înainte, prin porturile de la Marea Neagră.

Aproximativ 60% din cerealele ucrainene au tranzitat prin rutele alternative ale UE, în timp ce 40% încă au fost transportate pe Marea Neagră până când Moscova a renunţat în iulie la acordul mediat de ONU care garanta siguranţa încărcăturilor.

De atunci, România a devenit ruta prin care circulă peste 60% din cerealele ucrainene transportate pe cale terestră, iar premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că ar putea, de asemenea, să extindă interdicţiile, dacă vor creşte importurile ucrainene.