S&P Global: Mai multe țări vor fi în incapacitate de plată, în următorul deceniu

inflatie venezuela bani getty newmoney

Este posibil ca țările să nu plătească datoria în valută străină mai frecvent în următorul deceniu decât au făcut-o în trecut, din cauza datoriilor mai mari și a creșterii costurilor îndatorării, a avertizat pe 14 0ctombrie agenția S&P Global Ratings într-un raport,transmite Yahoo Finance, care citează Reuters.. Evaluările de credit ale suveranelor au scăzut, de asemenea, la nivel global, în ultimul deceniu.

Concluziile raportului  sunt un avertisment dur pe măsură ce lumea iese dintr-o rundă pedepsitoare de neplată a datoriilor suverane – chiar dacă națiunile creditoare bogate au declarat la începutul acestui an că riscul de criză a datoriilor care a afectat lumea începe să scadă.

„Acești factori creează rapid provocări de lichiditate, deoarece accesul la finanțare se usucă și fuga de capital se accelerează”, se arată în raportul S&P Global. „În multe cazuri, acesta constituie punctul de vârf în care constrângerile de lichiditate și solvabilitate devin problematice pentru un guvern”, adaugă analiștii.

Pandemia de COVID-19 din 2020 a tensionat finanțele statului și au existat șapte cazuri în care țările nu își achita datoria în valută străină – Belize, Zambia, Ecuador, Argentina, Liban și Surinam de două ori.

O creștere a prețurilor alimentelor și carburanților după invazia Ucrainei de către Rusia din februarie 2022 a generat o presiune mai mare, iar alte opt țări au intrat în incapacitate de plată în 2022 și 2023, inclusiv Ucraina și Rusia. Numărul combinat de nerambursări din 2020 se ridică la mai mult de o treime din cele 45 de nerambursări în valută suverană din 2000.

S&P Global Ratings a analizat valorile implicite din ultimele două decenii și a constatat că țările în curs de dezvoltare se bazează acum mai mult pe împrumuturile guvernamentale pentru a asigura intrările de capital străin. Dar când această încredere a fost asociată cu politici imprevizibile, o lipsă de independență a băncii centrale și piețe locale de capital superficiale, au urmat adesea probleme de rambursare.

„Am constatat, de asemenea, că consecințele macroeconomice pe termen lung sunt mai grave pentru suveranele care rămân în stare de nerambursare timp de mai mulți ani, crescând probabilitatea de nerambursări suplimentare pe linie”, se arată în comunicatul S&P Global.

Plățile dobânzilor în țările care au ajuns la neîndeplinirea obligațiilor au avut tendința să se apropie sau chiar să depășească 20% din veniturile guvernamentale în anul anterior implicit, iar țările au intrat, de obicei, în recesiune, în timp ce inflația a crescut la două cifre, făcând viața mai grea pentru oamenii de acolo.

„Deficiențele suverane au implicații semnificative pentru creșterea economică, inflație, ratele de schimb și solvabilitatea sectorului financiar al unui suveran”, mai scrie în raport.

Sursa Foto: Getty Images