SONDAJ. Peste jumătate dintre românii care apelează la credite ipotecare aleg locuinţe construite după 2010
Aproximativ 63% dintre doritorii sau cei care accesează credite ipotecare aleg locuinţe finalizate după 2010 sau aflate în construcţie şi 40% lucrează într-o companie multinaţională.
Potrivit unei analize realizate de către o firmă de brokeraj online şi o companie de consultanţă financiară şi creditare ipotecară, cei mai mulţi dintre cei care cumpără o locuinţă prin credit ipotecar, adică aproximativ 42%, lucrează în companii de dimensiuni mici sau obţin venituri din surse alternative, precum drepturi de autor, PFA sau dividende, în timp ce un procent de circa 18% lucrează într-o companie deţinută de stat sau în sistemul bugetar.
Dacă cei mai mulţi îşi doresc o locuinţă nouă, circa 23% se orientează spre locuinţe finalizate între 1978 şi 2010, în timp ce 11% dintre cei care accesează un credit ipotecar aleg o locuinţă finalizată înainte de 1977.
Procentul covârşitor al celor care cumpără o locuinţă printr-o finanţare ipotecară este deţinut de către cei născuţi între 1980 şi 1999, în timp ce persoanele cu vârsta de sub 25 de ani deţin o cotă de doar 3,1% dintre cumpărătorii prin credit ipotecar.
În acelaşi timp, persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, născute înainte de 1980, deţin o pondere de circa 13% în rândul cumpărătorilor de locuinţe prin credit ipotecar, aceştia din urmă accesând pe de altă parte finanţările cu cele mai mari valori, relevă analiza citată de Agerpres.
Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat în primele opt luni în România a fost de aproximativ 62.000 de euro, potrivit calculelor realizate pe baza statisticilor Băncii Naţionale (BNR) şi a datelor din piaţa bancară, un procent covârşitor, de aproximativ 98%, fiind deţinut de către creditele cu dobândă fixă.
Apetit crescut pentru credite ipotecare – comtracte de 5,5 miliarde de euro în 2024
În primele opt luni din acest an au fost acordate în total la nivel naţional credite ipotecare în valoare de 5,5 miliarde de euro, în creştere cu 49% comparativ cu perioada similară din 2023, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.
Soldul total al creditelor ipotecare aflate în plată a urcat la finalul lunii august, ultima lună cu date oficiale existente, la 21,6 miliarde de euro, în creştere cu 2,1% comparativ cu nivelul înregistrat în august 2023. Soldul creditelor ipotecare a revenit astfel pe creştere, după ce la finalul lui 2023 s-a înregistrat un volum de 21,3 miliarde de euro, cu 0,5% mai mic comparativ cu soldul total de la finalul lui 2022, potrivit datelor BNR.