Sindicaliştii din Educaţie ies din nou în stradă. Ce nemulţumiri au cadrele didactice
Trei sindicate din sistemul de educaţie, care reprezintă aproximativ 300.000 de salariaţi, anunţă că vor organiza miercuri, începând cu ora 11.00, un pichet în Piaţa Victoriei.
Acţiunea de protest are ca scop să „atragă atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior” şi a situaţiei privind lipsa acută de personal nedidactic.
La acţiunea la care şi-au anunţat participarea 500 de persoane vor participa şi angajaţi din palatele şi cluburile sportive şcolare, care vor protesta faţă de intenţia Ministerului Educaţiei de a transfera aceste instituţii, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităţilor locale.
Obligaţiile pentru ajustările salariale, neonorate de guvernanţi
Angajaţi din sistemul de educaţie ies în stradă pentru a aminti Guvernului şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze încă de acum doi ani de prevederile legii salarizării unitare în sistemul bugetar.
„Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior. (…) Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 şi H.G. nr. 569/2017”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de către organizatorii protestului, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu declara că “ar trebui ca salariul unui profesor debutant să fie cât salariul mediu net pe economie, care este undeva la 3.750 de lei.”
Ce salarii au profesorii în 2022. Grila de salarizare pentru fiecare categorie în parte
De la 1 ianuarie 2022, salariile profesorilor și ale personalului din învățământ ar fi trebuit să crească cu 16%, însă legea a fost amânată și salariile profesorilor au crescut cu doar 4%.
Părinții s-au întrebat din totdeauna ce pregătire și ce salarii au profesorii. Salariul profesorilor din învățământul preuniversitar diferă în funcție de gradul de încadrare – debutant, grad I, grad II – și de vechime, de la începători până la cei care au peste 25 de ani în învățământ.
Salariile profesorilor din învățămăntul preuniversitar
Un alt criteriu de salarizare al profesorilor este cel al studiilor pe care le-au absolvit:
Profesorii cu studii superioare de lungă durată și încadrarea de grad didactic I au un salariu între 3.394 și 4.709 lei
Profesorii cu studii superioare de lungă durată și grad didactic II au salarii între 3.857 și 4.227 lei.
Profesorii cu studii superioare de lungă durată și grad didactic definitiv au salarii între între 3.746 și 4.003 lei.
Profesorii debutanți cu studii superioare au un salariu de 3.712 lei.
Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic I au salarii între 2.647 și 2.875 lei.
Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic II au salarii între 3.655 și 3.883 lei.
Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic definitiv salarii între 3.620 și 3.791 lei.
Profesorii debutanți cu studii superioare de scurtă durată au un salariu pornind de la 3.381 și pot ajunge la 3.551 lei.
Funcţiile cadrelor didactice se ocupă potrivit prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.
Ce salarii au profesorii cu funcții de conducere
În învățământul preuniversitar, cadrele didactice pot ocupa funcții de conducere, împărțite în funcții de îndrumare și de control.
Salariul unui inspector școlar general este 8.375 lei.
Salariul unui inspector școlar general adjunct este 7.871 lei.
Salariul unui Inspector şcolar de specialitate, inspector şcolar este 7.250 lei.
Salariul unui Director de școală primară este de 6.341 lei.
Salariul unui Director de școală gimnaziala este de 6.353 lei.
Salariul unui Director de liceu este de 6.519 lei.
Salariul unui Director adjunct de liceu este de 6.226 lei.
Salariile profesorilor din învățământul preuniversitar se pot mări din septembrie 2022
O propunere legislativă ar permite creșterea salariilor de bază de încadrare ale personalului didactic de predare, auxiliar, de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar.
Salariul de încadrare al unui profesor pentru anul școlar 2022-2023 ar putea astfel să înceapă la 4.718 lei și să ajungă la 6.273 lei, dacă legea va fi adoptată de Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis, transmite stirileprotv.ro.
500 de protestatari, în faţa Guvernului
La acţiunea care va avea loc începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei, sunt aşteptaţi aproximativ 500 de membri de sindicat, dar şi angajaţi din palatele şi cluburile sportive şcolare, nemulţumiţi de intenţia Ministerului Educaţiei de a transfera aceste instituţii, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităţilor locale.
Sindicaliştii din învăţământ atrag totodată atenţia asupra faptului că multe şcoli se confruntă „cu o lipsă acută de personal nedidactic”, subliniind că această categorie de personal nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă, iar orele lucrate peste program, din cauza lipsei de personal, nu sunt plătite suplimentar, în timp ce acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.
„Având în vedere specificul sistemului de învăţământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învăţământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII”, mai transmit sindicatele din sistem.
Foto: oradesibiu.ro