Semnal de alarmă: România riscă să încaseze doar parţial noua tranşă de bani din PNRR

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a admis că România ar putea să primească doar o parte din banii aferenți cererii de plată numărul 3 din PNRR, în condiţiile în care statul român nu a atinse 6 jaloane.

În cazul scăderii plafonului la microîntreprinderi, Câciu a spus că Guvernul și mediul de afaceri urmează să decidă dacă vor scădea acest prag, cum e prevăzut în PNRR, sau România va menține actualul prag, dar va renunța la banii din PNRR aferenți acestei reforme.

Adrian Câciu: România are nevoie să încaseze banii măcar parțial

„Cererea de plată are o valoare de 2,7 miliarde de euro, 700 de milioane au intrat deja în România ca prefinanțare și ar mai fi 2 miliarde de încasat. A avut 76 de jaloane și ținte, sunt considerate realizate de către Comisie 70 și 6 au mai fost în discuție și au fost o serie de scrisori de observații de la Comisie și răspunsuri de la autoritățile române.

Noi ne-am dus la Bruxelles ca să închidem această saga, că puteam să mai stăm în clarificări, dar România are nevoie să încaseze banii măcar parțial. Acum a rămas ca săptămâna viitoare Comisia să ne trimită scrisoarea finală de evaluare a cererii de plată nr 3, unde o să avem o plată parțială.

Pe acest fond în care am închis negocierile de principiu, e evident că apar tot felul de surse mai mult sau mai puțin informate și interesate să facă bine României, care mai bagă bățul prin gard și dau tot felul de sume”, a declarat Adrian Câciu la postul B1 TV.

Acesta a precizat că avem la dispoziție 6 luni pentru a remedia problemele identificate de Comisie în rezolvarea unor jaloane.

Problema pragului la microîntreprinderi

„Negocierile noastre au fost duse, zic eu, în interesul economiei. Cel puțin dacă dau exemplul microîntreprinderilor. Avem 5 puncte care vizau regimul fiscal al microîntreprinderilor și sunt rezolvate 4. A rămas acest subiect al plafonului microîntreprinderilor.

În discuțiile la Bruxelles am stabilit clar că va fi o decizie politică a României, că nu poți să accepți o abordare radicală din perspectiva plafonului, nici măcar graduală, a scăderii plafonului de la 500.000 la 100.000 sau 80.000 cât vrea Comisia, fără să te uiți la efectul economic, că sunt totuși 500.000 de companii care ar fi în zona aceasta.

Și dacă Comisia rămâne intransigentă, vom lua o decizie politică cu mediul de afaceri de a face ce zice Comisia sau de a renunța la o parte din banii din PNRR. Nu trebuie să faci reforma doar de dragul a 100-200 de milioane de euro, dar să ai un efect advers și o pierdere de miliarde în economie. Deci nu e o pierdere din incompetență. Aceste reforme au fost prinse din pix în PNRR”, a mai spus ministrul Câciu.