Şefa Guvernului francez şi-a dat demisia. Cine ar putea fi viitorul premier

După un an marcat de crize politice declanșate de reformele contestate ale sistemului de pensii și ale legilor privind imigrația, premierul francez Élisabeth Borne şi-a prezentat demisia, iar preşedintele Emmanuel Macron a acceptat-o.

„Doamnă prim-ministru, dragă Elisabeth Borne, munca dumneavoastră în serviciul naţiunii noastre a fost exemplară în fiecare zi”, a scris Emmanuel Macron pe X. „Aţi pus în aplicare proiectul nostru cu curajul, angajamentul şi determinarea femeilor de stat. Din toată inima mea, vă mulţumesc”, a scris preşedintele francez.

 

Élisabeth Borne „va asigura, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern”, a precizat Palatul Élysée într-un comunicat.

Speculațiile privind o remaniere guvernamentală au fost numeroase de când Macron a promis în decembrie o nouă inițiativă politică.

Cine ar putea fi viitorul premier

Printre cei citați ca potențiali candidați pentru a o înlocui pe Borne se numără ministrul Educației, Gabriel Attal (un homosexual declarat), în vârstă de 34 de ani, și ministrul apărării, Sebastien Lecornu, în vârstă de 37 de ani, oricare dintre aceștia ar fi cel mai tânăr prim-ministru francez din istorie.

Ministrul de finanțe Bruno Le Maire și fostul ministru al agriculturii Julien Denormandie au fost, de asemenea, menționați de specialiști ca posibile opțiuni, transmite presa franceză citată de News.ro.

Schimbarea prim-ministrului nu va duce neapărat la o schimbare de direcție politică, ci mai degrabă va semnala dorința de a depăși reformele privind pensiile și imigrația și de a se concentra pe noi priorități, inclusiv atingerea nivelului de ocupare deplină a forței de muncă.

sursa foto: X/Twitter