Se ieftinește din nou „verdele“?
Ultimii doi ani au inversat tendința continuă de ieftinire a echipamentelor necesare tranziției energetice, dar datele anului 2023 arată că prețurile au început din nou să scadă și au ajuns la nivelul din 2019. Dacă lucrurile vor continua așa, vor fi instalate noi și noi capacități în regenerabil, care vor înlocui tot mai mult combustibilul fosil în generarea energiei electrice.
În 2021 și 2022, o avalanșă de factori a împins în sus prețurile echipamentelor necesare tranziției energetice. Costul unor inputuri cum ar fi mineralele critice a crescut vertiginos. Problemele logistice au afectat transporturile, iar echipamentele nu au mai putut să ajungă la destinație la timp. Invazia rusă în Ucraina, la începutul anului 2022, a bulversat tiparele comerțului cu energie, iar Europa și lumea occidentală, în general, au redus drastic importurile din Rusia (unul dintre primii trei producători mondiali de țiței) și au accelerat implementarea energiei curate.
Prețurile combustibililor fosili – un cost major pentru tot ceea ce înseamnă producție și transport – au crescut vertiginos. Dar, în pofida accelerării continue a implementării energiei curate pe multe piețe, care a pus presiune pe prețuri, aceste provocări s-au atenuat la jumătatea anului 2023, inversând tendințele de creștere a prețurilor. Inflația începe să încetinească în întreaga lume, pe măsură ce prețurile combustibililor scad, oferta de componente-cheie crește, iar creșterea economică globală este preconizată să încetinească.
Pentru a monitoriza evoluția prețurilor și ce le influențează, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a elaborat un indicator – indicele prețurilor echipamentelor pentru energie curată (în engleză, CEEPI). Acesta urmărește evoluția la nivel global a prețurilor unui coș de produse: panouri fotovoltaice, turbine eoliene și baterii litiu-ion pentru vehicule electrice (EV) și pentru stocarea energiei.
După o scădere abruptă și constantă, în total de 60%, între începutul anului 2014 (de când se calculează indicele) și al treilea trimestru al anului 2020 – ceea ce înseamnă o reducere medie anuală de 13% –, prețurile au început să crească în mod constant până la sfârșitul anului 2022.
Vestea bună este că, la jumătatea lui 2023, indicele a revenit la nivelul din 2019, reflectând o atenuare a presiunilor asupra prețurilor.
Panourile fotovoltaice
Prețurile panourilor fotovoltaice, cea mai mare componentă din CEEPI, spun cel mai bine povestea acestui urcuș-coborâș. La jumătatea anului 2022, prețurile medii erau cu circa 30% mai mari decât cele înregistrate cu doi ani înainte, când scăzuseră până la cel mai mic nivel din istorie.
Asta s-a întâmplat pentru că în ultimii doi ani a fost o presiune semnificativă pe piață. Cererea a fost enormă: tehnologia a bătut un nou record de implementare în 2022, cu o putere instalată suplimentară de 220 GW, o creștere de 35% față de 2021. Iar oferta a fost afectată de numeroși factori, de la întârzieri comerciale și creșteri ale costurilor de bază (exacerbate în 2022 de invazia rusă în Ucraina) la penurii de aprovizionare și o creștere a prețurilor la componente-cheie ale panourilor, cum ar fi siliciul și plachetele. Un accident la unul dintre cei mai mari producători de polisiliciu din China, în 2020, a eliminat, de asemenea, aproximativ 10% din oferta globală, ceea ce a dus la creșterea prețurilor – țara asiatică se afla sub acele măsuri stricte generate de pandemia de COVID-19.
Presiunile asupra costurilor s-au atenuat de la începutul anului 2023, iar noile capacități de producție de echipamente extind oferta, datorită cererii crescânde și politicilor de susținere. De exemplu, producătorii turci au în prezent o capacitate anuală de producție de peste 10 GW de panouri, iar alte capacități sunt în construcție. Sprijinul politic încurajează expansiunea producătorilor europeni existenți, deși se pleacă de la o bază redusă.
Legea propusă de Comisia Europeană privind industria net-zero vizează ca 40% din necesarul european de tehnologii energetice nepoluante să fie acoperit până în 2030 de produse fabricate în UE. Producătorii din afara Chinei sunt, de asemenea, încurajați de piața americană în creștere (ajutată de politica și de creditele fiscale introduse prin Legea privind reducerea inflației din SUA) și de taxele vamale impuse de Statele Unite pentru importul produselor fotovoltaice originare din provincia chineză Xinjiang.
Grupul energetic Enel, unul dintre cele mai mari care au pariat pe energia verde, intenționează să-și extindă producția de panouri în Italia de la 200 MW la 3 GW și are în plan o nouă fabrică în Statele Unite, care să devină operațională în 2024 și în care să producă anual cel puțin 3 GW de module și celule fotovoltaice bifaciale. Cu toate acestea, cele mai multe instalații de producție existente și planificate în Europa și în Statele Unite sunt încă mici în comparație cu cele din China.
Turbinele eoliene
Prețurile medii ale turbinelor eoliene, echipament care reprezintă aproximativ o treime din indicele CEEPI, au scăzut, de asemenea, de la maximele recente. Creșterile anterioare de prețuri au fost însă concentrate în rândul producătorilor europeni, în timp ce marfa chinezească a continuat să se ieftinească. Asta, pentru că, după ce subvențiile guvernamentale pentru energia eoliană terestră au fost eliminate în China în 2020, apetitul investitorilor s-a diminuat, forțând producătorii interni de turbine să reducă prețurile.
Deși concurența pe piață rămâne puternică, creșterea comenzilor a compensat prețurile mai mici ale producătorilor, care s-au concentrat pe construirea de turbine mai mari, pe inovare și pe reducerea costurilor.
Pentru producătorii europeni și americani, condițiile de piață din ultimii ani au fost mai dificile. În rândul marilor producători europeni – care au aproximativ jumătate din cota de piață la nivel mondial –, marjele de profit au fost slabe în 2021 și 2022, dacă nu chiar negative, veniturile fiind afectate puternic de întârzierile din lanțul de aprovizionare, de presiunile inflaționiste și de pierderile cauzate de invazia rusă în Ucraina. Totuși s-a ajuns ca, în primul și al doilea trimestru din 2023, prețurile medii de vânzare ale producătorilor europeni să rămână relativ constante.
Bateriile
Prețurile bateriilor litiu-ion, care reprezintă 13% din indicele CEEPI, au fost afectate de creșterea globală a inflației și de volatilitatea generală a pieței în 2022, în pofida inovației și a reducerii costurilor pachetelor de baterii.
Majorările substanțiale ale prețurilor litiului și nichelului, două materii prime esențiale pentru bateriile destinate vehiculelor electrice, au fost un factor important în scumpirea bateriilor. Pe măsură ce prețurile mineralelor critice au crescut în ultimii ani, aceste materiale au o pondere tot mai mare în costul total.
De exemplu, bateriile litiu-ion sunt compuse din celule de baterii (cu material catodic) conținute în module, în cadrul unui pachet. Ponderea materialelor catodice în costurile bateriilor a fost mai mică de 5% la mijlocul deceniului trecut, dar a ajuns la peste 20% în 2021 și la aproape 40% în 2022.
Atunci când se adaugă și alte costuri, ponderea materiilor prime este și mai mare, subliniind importanța prețurilor la minerale în definirea accesibilității și atractivității economice a tehnologiilor energetice curate în producția de energie. Prețurile ar trebui să rămână totuși stabile în 2023.
Așadar, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, anul 2023 ar putea fi un an crucial pentru tehnologiile energiei regenerabile, ce ar putea marca o revenire la tendința istorică de scădere a prețurilor manifestată de-a lungul istoriei recente și întreruptă doar în ultimii doi ani. Reluarea tendinței descendente și rapiditatea acesteia vor depinde de prețurile mineralelor, de continuarea concurenței puternice între piețe și de viteza de inovare, în special pentru tehnologiile mai puțin mature, cum ar fi stocarea energiei la scară largă.
Cât costă acum
Industria folosește un indicator specific numit LCOE (levelized cost of energy), adică un cost mediu total al energiei electrice produse calculat pentru toată durata de viață a unei unități de generare. Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) arată că, inclusiv pentru noile capacități de generare instalate în anul de criză energetică 2022, LCOE a scăzut, cu o singură excepție. Astfel, costul pentru proiectele eoliene onshore noi a scăzut cu 5% față de anul precedent, ajungând la 0,033 dolari/kWh, cel pentru parcurile fotovoltaice noi a scăzut cu 3%, până la 0,049 dolari/kWh, iar pentru energia eoliană offshore, costul noilor proiecte a crescut cu 2%, până la 0,081 dolari/kWh.
„Criza prețurilor la combustibilii fosili din 2022 a fost o reamintire grăitoare a beneficiilor economice pe care le oferă energia din surse regenerabile în termeni de securitate energetică. Doar în 2022, energia din surse regenerabile instalată la nivel global din 2000 încoace a economisit aproximativ 521 de miliarde de dolari din costurile cu combustibilii în sectorul producției energiei electrice“, arată IRENA, care mai amintește că, în pofida creșterii înregistrate de prețurile echipamentelor, „din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la combustibilii fosili, în perioada 2021-2022 s-a înregistrat una dintre cele mai mari îmbunătățiri ale competitivității energiei regenerabile din ultimele două decenii“.
Astfel, dacă în 2010 LCOE pentru energia eoliană onshore era cu 95% mai mare decât LCOE pentru cea mai ieftină tehnologie fosilă, la finalul lui 2022 ajunsese cu 52% mai mic decât cel pentru cele mai ieftine soluții bazate pe combustibili fosili.
La fotovoltaic, evoluția a fost și mai spectaculoasă – în 2010, energia solară fotovoltaică era cu peste 700% mai scumpă decât cea mai ieftină soluție pe bază de combustibili fosili. În 2022 era cu 29% mai ieftină decât cea mai ieftină tehnologie de producție de energie electrică utilizând combustibili fosili.
Acest articol a apărut în numărul 172 al revistei NewMoney
FOTO: Getty