Scandalul ia amploare la Spitalul Sf. Pantelimon. Medicii de la ATI îşi anunţă demisia din gărzi
UPDATE. Asistenta care i-ar fi minţit pe procurori în legătură cu decesele suspecte de la Secţia ATI a Spitalului Pantelimon a fost plasată sub control judiciar. În schimb, cele două doctoriţe, acuzate că au provocat intenţionat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă, vor fi duse în instanţă cu propunere de arestare preventivă.
____________________________________________________________________________
Majoritatea medicilor din secţia de anestezie-terapie intensivă (ATI) de la Spitalul Sf. Pantelimon îşi anunţă demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate, în contextul în care doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare.
Şefa secţiei ATI afirmă că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.
„Nu este, propriu-zis, o grevă spontană, noi stăm să îngrijim pacienţii care sunt în ATI. Sigur că nu o să-i dăm afară. Doar am anunţat toate secţiile, întrucât noi ne-am depus demisia din gărzi, deocamdată, nu se pot face internări. Îmi pare foarte rău pentru situaţie.
Demisia din gărzi, de mâine, demisia din spital în momentul în care reuşim să rezolvăm bolnavii din terapia intensivă, nu putem să-i lăsăm. Urmează şi demisia. plecăm toţi. Toţi colegii”, a declarat şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian.
Aceasta a explicat că în secţia ATI sunt 12 medici. În condiţiile în care cele două doctoriţe sunt anchetate, una este în concediu, iar alt medic „deocamdată nu ştie dacă îşi dă demisia”, ceilalţi opt medici au decis să renunţe la gărzi.
Presiunea în spital, la cote „incredibil de suportat”
„Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în asemenea condiţii. Este o specialitate grea, dar este o specialitate care este terfelită în momentul ăsta. Preferăm să ne ducem în nişte locuri unde avem linişte şi unde nu suntem călcaţi în picioare.
Este inadmisibil să avem în fiecare săptămână reclamaţie că nu am salvat pacient cu neoplasm de opt ani, că nu am pus doza de noradrenalină nu ştiu cât că aşa consideră aparţinătorul.
Domnilor anestezişti din ţara asta, aţi fost întrebaţi vreodată de către un aparţinător când a fost schimbat cateterul venos central? Despre ce vorbim?”, a mai afirmat Florina Pompilian, potrivit News.ro.
Rafila cere ca vinovaţii „să plătească”
Între timp, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră i se pare „absolut incredibil” ceea ce s-a întâmplat la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, însă este de părere că nu trebuie blamat „în bloc” corpul medical şi a afirmat că cei vinovaţi trebuie „să plătească”.
„Mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa, pentru că discutăm până la urmă în momentul de faţă de o anchetă penală în curs. Nu discutăm despre decizia unei instanţe, pentru că omorul deliberat, cum scrie acolo, este pentru mine greu de conceput şi mi se pare absolut inacceptabil, dar aş vrea să înţelegem un lucru. Când discutăm despre o anumită specialitate, o profesiune medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care practică acea profesiune sau specialitate pentru că ei sunt în măsură să poată să ne dea răspunsurile corecte”, a afirmat Rafila.
El a precizat că nu trebuie blamat „în bloc” corpul medical şi că se va deplasa la unitatea medicală pentru a se asigura că activitatea va continua.
„Trebuie să ne aducem aminte de tot ceea ce fac medicii şi nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional. O să mă duc imediat după ce închei conferinţa cu dumneavoastră. Mă duc acolo pentru că este o situaţia fără precedent. Noi trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală la Spitalul „Sfântul Pantelimon” va continua.
Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon, cu medicii de la Secţia de Terapie Intensivă şi să găsim împreună o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns pe care trebuie să îl încurajăm. Cine este vinovat să plătească”, a arătat ministrul Sănătăţii.
Noi verificări ale Corpului de Control al ministrului Sănătăţii
De asemenea, Alexandru Rafila a declarat că directorul medical de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” şi-a prezentat demisia, iar managerul unităţii medicale va demisiona şi el. Potrivit acestuia, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică chestiunile de natură administrativă.
Rafila a mai spus precizat că Ministerul Sănătăţii şi spitalul au pus la dispoziţia organelor de anchetă toate documentele, înscrisurile sau echipamentele solicitate.
Doi medici de la Secţia ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte. Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.