Românii petrec circa 42 de ore pe săptămână urmărind activ conținut TV sau video

Românii petrec, în total, aproximativ 42 de ore pe săptămână urmărind în mod activ conținut TV sau video, arată rezultatele Raportului ConsumerLab TV & Media, realizat de Ericsson.

Chiar dacă televiziunea tradițională începe să piardă din cota pe care o deține din timpul total de vizionare, aceasta încă este aproape de două ori mai mare față de orice conținut video, cu 46% din totalul orelor de vizionare pe săptămână. Acest lucru este alimentat de seriale TV, filme, precum și alte programe de televiziune, în timp ce sporturi transmise live alcătuiesc 7% din timpul total de vizionare activă pe săptămână.

În România, 33% din totalul de vizionare activă este la cerere și acest număr sare la 47% pentru generația Millennials (tineri cu vârste între 16-34 de ani). Millennials petrec cel mai mult timp vizionând conținut generat de alți utilizatori.

În ceea ce privește frecvența de utilizare pentru diferite servicii TV si video la cerere, 48% dintre telespectatori în România vizionează YouTube zilnic, iar 76% săptămânal.

Tot rezultatele studiului mai arată că telespectatorul român va petrece aproximativ 0,7 ani din viață sau 12 minute pe zi căutând ce conținut TV sau video să urmărească. În acest sens, căutarea de conținut reprezintă 9% din timpul petrecut urmărind TV tradițional și 19% din timpul petrecut urmărind conținut video la cerere (Video on Demand – VOD).

Piața românească beneficiază de o rată mare de penetrare a dispozitivelor mobile, în special smartphone-uri și laptop-uri, iar 43% din numărul total de ore pe săptămână de vizionare este urmărit pe ecranele dispozitivelor mobile. Studenții și Millennials sunt cei care urmăresc în proporția cea mai mare conținut TV și video pe mobil – aproape două treimi sau peste 60% din toate orele de vizionare TV/video.

Majoritatea consumatorilor români preferă să urmărească conținut TV sau video acasă, în timpul serii sau în pat, înainte de a adormi. În același timp, aproape 60% dintre consumatori se uită la conținut TV și video înainte de a se ridica din pat dimineața.

Posibilitatea de a avea un consum nelimitat de date în scopuri de streaming video este tentantă pentru mulți consumatori, mai ales că le-ar diminua temerile că ar rămâne fără date după ce au rulat conținut TV și video. De fapt, 46% dintre consumatorii TV și video din România spun că sunt interesați de un abonament mobil cu streaming video nelimitat. Media globală corespunzătoare este de 40%.

În plus, binging-ul (urmărirea la rând a mai multor episoade ale unui serial de televiziune) a devenit o caracteristică importantă a experienței TV și video atât în lume, cât și în România, unde 64% dintre respondenți declară că au făcut binging zilnic, săptămânal sau lunar, în timp ce media mondială ajunge la 71%. Media se ridică la 86% pentru vârstele 16-34 (Millennials), ca urmare a tendințelor globale.

Costul mediu al consumului de conținut sub orice formă, inclusiv televiziune, video, prin internet fix, teatru și cinema, a ajuns la 36 de euro pe gospodărie în România. Cifra corespunzătoare din SUA ajunge la 186 de dolari pe gospodărie.

„Ericsson estimează că, până în 2020, aproximativ jumătate din timpul de vizionare din întreaga lume va fi petrecut pe ecrane mobile și portabile. De asemenea, 50% din timpul de vizionare va fi folosit pentru a accesa conținut TV și video la cerere”, a menționat Anders Erlandsson, Senior Advisor Consumer Insights la Ericsson ConsumerLab.

Raportul ConsumerLab TV & Media, realizat de Ericsson, este unul dintre cele mai mari studii de acest fel la nivel global, analizând obiceiurile de vizionare a conținutului TV și video ale unui eșantion care reprezintă statistic aproximativ 1,1 miliarde de oameni din 24 de țări.

 


FOTO: Wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *