România: Rata mortalității evitabile prin prevenție – a treia cea mai ridicată din UE
Conform unui studiu la nivel european, rata mortalității evitabile prin prevenție și a mortalității prin cauze tratabile, poziționează România în top trei. Specialiștii din domeniul sănătății spun că există o nevoie urgentă de a îmbunătăți promovarea prevenției, a îngrijirii personale și a unui stil de viață sănătos.
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste 80% dintre bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și cazurile de diabet zaharat, precum și 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție.
Punerea accentului pe îngrijirea personală ar putea contribui la rezolvarea crizei din sistemele de sănătate europene, potrivit cercetărilor prezentate într-o nouă Cartă Albă, „Redefinirea îngrijirii personale în Europa”, comandată de Haleon, lider mondial în domeniul sănătății consumatorilor. În luna martie, la Parlamentul European de la Bruxelles, a avut loc o masă rotundă în care s-au discutat rezultatele acestei cercetări, realizată de consultanții în domeniul științelor vieții și sănătății de la Vintura.
„Presiunea generalizată pe sistemul medical și accesul uneori greoi la specialiștii din domeniul sănătății pot duce la agravarea bolilor și la costuri mai mari cu tratamentele medicale. Îngrijirea personală și creșterea nivelului de educație în domeniul sănătății în rândul publicului, reprezintă soluții pe termen lung astfel încât oamenii să poată lua decizii cu privire la sănătatea lor la momentul potrivit, având informațiile corecte la dispoziție”, a declarat Cătălin-Dragoș Crânguș, Country Manager Haleon România.
Întâlnirea a fost găzduită de Stelios Kympouropoulos, Membru al Parlamentului European (Partidul Popular European, Grecia), iar printre experții prezenți la eveniment s-au numărat Kristine Sorensen, director fondator, Global Health Literacy Academy, Ema Paulino, președinte al Asociației Naționale Portugheze de Farmacie, Prof. Lieven Annemans, profesor de economie sanitară, Universitatea din Ghent și Prof. Stephan Van den Broucke, Institutul de Cercetare în Psihologie, Université Catholique de Louvain, Belgia.
„Extinderea rolului farmaciștilor, pornind de la statutul lor de consilieri de încredere ai comunități, când vine vorba de sănătate, promovarea accesului incluziv la îngrijirea personală cu ajutorul experților, prin coordonarea activității profesioniștilor din domeniul sănătății, utilizarea de noi tehnologii și dezvoltarea de scheme financiare care să asigure accesul la soluții medicale pentru cei cu venituri mici și/sau boli cronice sunt câteva dintre recomandările reieșite în urma proiectului”, a adăugat Cătălin-Dragoș Crânguș, Country Manager Haleon România.
Printre provocările actuale în materie de asistență medicală se numără:
- Aproximativ 30% din populația europeană va depăși vârsta de 65 de ani până în 2050
- În această grupă de vârstă, 37% vor avea cel puțin două afecțiuni cronice
- Europa are în prezent un deficit de 50.000 de medici
- Creșterea costurilor tratamentelor
- Experiența COVID-19
Ca parte a proiectului, cercetarea a fost prezentată și discutată oficial cu profesioniștii din domeniul sănătății, cadrele universitare, industria, politicienii și asociațiile de consumatori și pacienți la nivel european și național în cadrul unor mese rotunde. Prin aceste activități s-a identificat o viziune comună asupra modului de abordare a provocărilor cu care se confruntă sistemele europene de sănătate legate de prevenție, stil de viață sănătos și gestionarea sănătății. De asemenea, s-au desprins trei priorități clare:
- Extinderea rolului farmaciștilor
- Creșterea nivelului de educație pentru sănătate
- Asigurarea accesului incluziv la îngrijirea personală.
10 pași către o viziune comună pentru îngrijirea personală
Din proiect au rezultat 10 recomandări pentru factorii de decizie europeni. Scopul este de a facilita accesul la îngrijirea personală în Europa și de a face aceste practici mai eficiente și disponibile tuturor.
- Dezvoltarea de oportunități de educație pentru sănătate cât mai timpuriu în viață
- Simplificarea prospectelor pentru medicamentele eliberate fără prescripție medicală și creșterea accesibilității digitale a acestora
- Crearea unui proiect de verificare a informațiilor la nivelul UE
- Sprijinirea colectării datelor medicale și acceptarea acestora
- Crearea unor sisteme financiare inovatoare pentru a face îngrijirea personală accesibilă tuturor
- Crearea de structuri financiare pentru a sprijini farmaciștii în rolul lor consultativ
- Includerea îngrijirii personaleă în programa școlară a personalului medical
- Crearea de structuri și instrumente pentru a sprijini schimbul de date
- Crearea de platforme pentru colaborare între diferiți profesioniști din domeniul sănătății
- Elaborarea de politici de sprijin pentru îngrijirea personală.
Statistici
- 1,2 miliarde de afecțiuni minore sunt autogestionate în Europa în fiecare an. Fără îngrijire personală, Europa ar avea nevoie de încă 120.000 de medici
- 46% din populația europeană nu are un nivel de alfabetizare adecvat cu privire la sănătate
- peste 80% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale și cazurile de diabet și 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea unor măsuri preventive adecvate
- 70% din bugetele europene pentru sănătate sunt cheltuite în scop curativ și pentru îngrijirea pe termen lung a unor boli care pot fi prevenite în mare măsură
- 3% din bugetele europene pentru sănătate sunt cheltuite, în medie, pentru prevenție
Întreaga Cartă Albă – Redefinirea rolului îngrijirii personale în Europa – este disponibilă aici.