România a pierdut o investiție japoneză de 60 de milioane de euro, care ar fi creat 1.100 de locuri de muncă

Producătorul japonez de rulmenți și echipamente electronice Minebea a decis să investească peste 60 de milioane de euro într-o fabrică în orașul slovac Košice, în defavoarea României, care s-a aflat de asemenea pe „lista scurtă” a niponilor pentru acest nou proiect, anunță site-ul slovac spectator.sme.sk.

„Chiar dacă mâna de lucru este mai ieftină în România, Minebea a decis să investească în Košice. Slovacia și România au concurat în runda finală (pentru această fabrică – n.r.)”, a spus ministrul slovac al economiei, Peter Ziga. La rândul său, Joerg Hoffmann, director general al Minebea Slovacia și Minebea Europa, a arătat că, în ciuda faptului că Slovacia nu este una dintre cele mai ieftine destinații atunci când vine vorba de noi investiții în producție, grupul nipon a decis să nu se orienteze exclusiv după costurile cu forța de muncă atunci când a decis să anunțe noul proiect de fabrică.

Construcția noii fabrici, care ar urma să creeze 1.100 de noi locuri de muncă, va începe în aprilie 2017 și se va finaliza în 2018. Pe viitor, grupul nipon ia în considerare majorarea investiției în Košice până la 100 de milioane de euro și creșterea numărului de locuri de muncă în fabrica din Kosice până la 2.000.

Minebea produce rulmenți și componente electronice.

Nu este pentru prima oară când România „pierde” în fața țărilor vecine atunci când vine vorba de noi investiții în producție. Chiar anul acesta, nemții de la Daimler au anunțat că vor investi 500 de milioane de euro în construcția unei fabrici de motoare în Polonia, în ciuda faptului că în cursa pentru această uzină se afla și România.

Cea mai mare parte a companiilor străine au arătat în repetate rânduri că lipsa infrastructurii și a personalului calificat îi determină să scoată România de pe harta țărilor unde aleg să facă investiții industriale masive.

 


FOTO: Grupul Minebea a ales orașul slovac Košice, în detrimentul unei localități din România, pentru o investiție de 60 de milioane de euro. Sursa foto: Wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *