România pierde definitiv fonduri europene de 80 de milioane de euro din cauza lipsei de reacție a Guvernului

​România a pierdut o finanțare europeană de 80 de milioane de euro, după ce Comisia Europeană  a depistat mai multe nereguli la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor. Guvernul avea mai mult de două luni la dispoziție ca să conteste decizia CE, însă a făcut acest demers prea târziu, astfel că instanța europeană a respins acțiunea României de anulare a corecțiilor financiare, scrie HotNews.ro.

Comisia Europeană a decis, în 13 iunie 2018, să excludă de la finanțare cheltuieli în valoare de 80 de milioane de euro, din cauza unor nereguli la fondurile europene din Programul Naționale de Dezvoltare Rurală. Decizia putea fi contestată până pe 24 august, adică un termen de mai bine de două luni, însă Ministerul Afacerilor Externe a făcut demersurile abia pe 7 septembrie.

„Termenul de introducere a acţiunii, inclusiv termenul pentru considerente de distanţă, a expirat la 24 august 2018 la miezul nopţii. Or, România nu a depus cererea introductivă decât la 7 septembrie 2018. Rezultă că acţiunea a fost în mod vădit introdusă după expirarea termenului prevăzut şi, prin urmare, este tardivă”, a arătat Tribunalul de la Luxemburg.

Responsabil pentru contestarea deciziei CE a fost Radu Canțăr, subsecretar de stat în MAE, și agent guvernamental la Curtea de Justiție a UE. Potrivit documentelor publicate de HotNews.ro, acesta a cerut cu întârziere Tribunalului UE, de la Luxemburg, anularea următarelor corecții financiare:

– în ceea ce priveşte submăsura 1a, în integralitatea sa (suma de 13.184.846,61 euro, aferentă exerciţiilor financiare 2015 şi 2016);
– în ceea ce priveşte submăsurile 3a, 5a, 3b şi 4b, în integralitatea lor (suma de 45.532.000,96 euro, aferentă exerciţiilor 2014, 2015 şi 2016) şi, cu titlu subsidiar, în parte pentru perioada anterioară datei de 19 septembrie 2015 (suma de 21.315.857,50 euro);

Marți, instanța europeană a constatat că „Argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie” și a respins ca inadmisibilă cererea inaintată de Canțăr. De asemenea, Tribunalul UE a mai obligat și România să suporte cheltuielile de judecată, inclusiv pe cele ale Comisiei Europene.


Foto: Pixabay