România intră în stare de alertă la nivel naţional pentru 30 de zile

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise. De asemenea, se prelungeşte suspendarea zborurilor de pe toate aeroporturile. Carantinarea celor care vin din străinătate se face la domiciliu.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, susţin, joi seară, o declaraţie de presă, la finalul şedinţei CNSU, pentru a anunţa măsurile care se vor aplica pe durata stării de alertă.

Marcel Vela a explicat că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. ”Art1. Începând cu data de 15 mai se declară starea de alertă la nivel naţional pentru 30 zile”, este primul articol al Hotărârii adoptate de CNSU.

Articolul 1: Din 15 mai se declară Starea de Alertă la nivel național pentru 30 de zile.

Articolul 2: Măsurile de prevenire și control al infecțiilor sunt prevăzute în anexa.

Articolul 3 – Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri de protecție sanitară se adoptă de ministrul Sănătății.

Articolul 4 – Autoritățile locale și centrale emit acte normative și administrative potrivit normelor de competență și domeniilor pe care le gestionează.

Potrivit News.ro, secretarul de stat Raed Arafat a explicat că în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale şi la locurile de muncă purtarea măştii devine obligatorie.

Interdicţii în transportul aerian

Şeful DSU a explicat că se prelungeşte interdicţia zborurilor de pe toatre aeroporturile pentru o perioadă de 14 zile. ”Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020”, a anunţat Raed Arafat. De asemenea, se suspendă transportul internaţional de persoane către aceleaşi tări, până la 1 iunie 2020.

”Se instituie carantina sau izolarea la locuinţă pentru persoanele care vin din străinătate. Cele care nu pot sta acasă, se poate opta pentru carantina instituţionalizată. Cei care vin în ţară indiferent de unde vin se aplică măsura de izolare la domiciliu. Carantină instituţionalizată pentru cei care nu au unde sta sau care încalcă carantina la domiliciu”, a anunţat Raed Arafat.

Cum se poate circula în afara localităţii

Arafat a precizat că în localitate se poate circula liber, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane. Ieşirea în afara localităţii se va face doar pentru motive întemeiate. ”Este interzis în afara localităţii cu excepţii: interes profesional, umanitar, activităţi agricole, îngrijirea unei proprietăţi, programe sau proceduri în centre de tratamente, îngrijirea copiilor, membrilor de familie, asistenţa persoane vârstnice, deces, asistenţa medicală care nu poate fi amânată”, a mai precizat şeful DSU.

El a mai anunţat că se pot redeschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. De asemenea, se poate ieși din localitate pentru deplasare în scop profesional, scop umanitar, realizare de activități agricole, deplasare pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate, deplasare pentru programe din centre de tratament, deplasare pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreținere, decesul unui membru al familiei. Se menține măsura suspendării cursurilor, iar din 2 iunie se pot face activități de pregătire pentru examene.

Tătaru: Rămânem într-o pandemie

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a anunţat că o serie de măsuri urmează să fie publicate în Monitorul Oficial, în urma unor Ordine comune date de mai multe ministere. Este vorba despre reluarea din data de 2 iunie a pregătirii elevilor de clasa a VIII-a, a XII-a  şi a XIII-a; reluarea slujbelor religioase în afara bisericilor; deschiderea hotelurilor; deschiderea saloanelor de îngrijire corporală; reluarea transportului în comun.

În ceea ce priveşte sănătatea, ministrul Nelu Tătaru a explicat că un Ordin privind deschiderea cabinetelor stomatologice, cu regulile de rigoare, va fi publicat, de asemenea, în Monitorul Oficial şi că vor exista cabinete stomatologice ”special desemnate” care vor trata pacienţi cu COVID -19.

În ceea ce priveşte spitalele, acestea rămân organizate ca în timpul stării de urgenţă. Nelu Tătaru a avertizat, totodată, că rămânem în pandemie. ”Rămânem într-o pandemie, rămânem cu spitalele de Fază 1, Fază 2 şi Suport Covid pregătite. Există un moment al relaxării care trebuie bine gestionat. Vom evalua această relaxare la 14 zile. Evaluarea ne va da şi măsura continuării cu alte relaxări sau intervenţia de a lua alte măsuri în cazul în care apar cazuri noi de infectare, cazuri noi la ATI sau decese”, a declarat Tătaru.