România încă îşi mai salvează „plămânii”. Pădurea Băneasa va deveni zonă protejată

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat miercuri că pădurea Băneasa de lângă București va deveni zonă protejată, ceea ce înseamnă că din pădurea administrată de stat nu se va mai putea exploata lemnul.

În schimb, proprietarii privați, care dețin peste două treimi din suprafața împădurită, ar trebui despăgubiți în cazul unei astfel de interdicții.

Astfel, statutul Pădurii Băneasa va fi modificat în luna martie şi va fi interzisă exploatarea pentru producţie: ”Ne-am gândit cum putem să redăm Pădurii Băneasa rolul pe care în mod normal trebuie să îl aibă, acela de protecţie de pădure şi evident de plămân verde al capitalei.

Ea va fi clasificată ca pădure-parc, aici nemaiputând interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoşi şi doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură”, a declarat ministrul Costel Alexe.

În plus, actualul guvern vrea să includă în zona de protecție și pădurile Andronache, Snagov și Roșu din apropierea Capitalei.

După ce mai mulți bucureșteni au reclamat că în ultima lună, în pădurea Băneasa s-au tăiat mii de arbori, ministrul Mediului a mers să verifice situația. Controale făcuse și Garda Forestieră, dar fără să găsească nereguli. Iar ministrul a ajuns la concluzia că statutul pădurii trebuie schimbat. Potrivit TVR, activiștii de mediu susțin că nu e suficient ca zona să devină pădure-parc.

63 la sută din pădurea Băneasa este proprietate privată și doar puțin peste o treime aparține statului. Acum, doar câteva parcele sunt încadrate în categoria pădure-parc. Cea mai mare parte din suprafață este destinată exploatării lemnului. Numai în ultimele luni au fost tăiați 1600 de arbori. Iar lucrările pentru tăierea pădurii  presupun și tăierea copacilor sănătoși.