România a primit banii din PNRR. Boloș: peste 2,7 miliarde de euro au intrat în țară

Comisia Europeană a virat României o sumă de peste 2,76 de miliarde de euro, bani veniți prin PNRR, scrie ministrul finanțelor, Marcel Boloș. Această sumă a fost dată României pentru că țara noastră a îndeplinit 49 de criterii și ținte care erau necesare pentru această plată.

Alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăți de aproape de zece miliarde de euro, din cadrul acestui instrument.

„Este o reușită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate și a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un #PNRR complex și numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele țări din UE care a reușit să facă diligențele pentru a doua tranșă de bani!, a declarat acesta.

„Dacă vom duce la bun sfârșit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va însemna impulsionarea economiei și generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în #autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, #infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru români”, subliniază Boloș.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, după ce Comisia Europeană a virat României banii din cerea a doua de plată din PNRR, că „avem responsabilitatea de a gestiona eficient şi transparent banii aceştia, destinaţi unor reforme-cheie pentru tranziţia verde şi digitală a României”.

„România a primit astăzi de la Comisia Europeană cele 2,76 miliarde de euro, sub formă de granturi şi împrumuturi, reprezentând tranşa a doua din banii pe care îi putem atrage prin mecanismul european de redresare şi rezilienţă. Eforturile noastre nu se opresc aici. Avem responsabilitatea de a gestiona eficient şi transparent banii aceştia, destinaţi unor reforme-cheie pentru tranziţia verde şi digitală a României”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a mai spus că Executivul se concentrează pe finalizarea tuturor jaloanelor şi ţintelor aferente cele de-a treia cereri de plată.
„În acelaşi timp, ne concentrăm şi pe finalizarea tuturor jaloanelor şi ţintelor aferente celei de-a treia cereri de plată. Cu cât o vom transmite mai repede, cu atât ne cresc şansele ca ea să intre mai repede în analiza Comisiei Europene şi să beneficiem de o nouă tranşă din banii prin PNRR”, a mai precizat Ciolacu.