Roman Abramovici, ţinta unei tentative de otrăvire în timp ce negocia pacea între Rusia şi Ucraina

Membri ai delegației ucrainene care participă la negocierile cu Rusia, dar și oligarhul Roman Abramovici ar fi fost vizați de o tentativă de otrăvire, scrie The Wall Street Journal, aceste informații fiind confirmate și de o anchetă a grupului de investigații Bellingcat.

Ei ar fi început să aibă simptome după ce au avut o întâlnire la Kiev, la începutul acestei luni, în condițiile în care miliardarul rus s-ar fi implicat într-o mediere a conflictului și ar fi avut mai multe deplasări, făcând naveta între Moscova și Ucraina.

Presupusa tentativă de otrăvire este pusă pe seama unor lideri din tabăra dură de la Moscova care, spun ei, vor să saboteze negocierile de pace, au declarat persoane la curent cu această situație, citate de Wall Street Journal.

Simptome acuzate de Abramovici și de cel puțin doi membri ai delegației de negociatori ucraineni sunt ochi roşii, lăcrimare constantă şi dureroasă şi exfolierea pielii de pe faţă şi de pe mâini, susţin sursele citate. Abramovici şi negociatorii ucraineni, printre care se numără parlamentarul tătar din Crimeea Rustem Umerov, se simt mai bine şi viața nu le este pusă în pericol, susţin persoanele citate de WSJ.

Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat

Un purtător de cuvânt al miliardarului rus Roman Abramovici a confirmat, potrivit BBC, că oligarhul a avut simptome ale unei presupuse otrăviri, după discuțiile de la Kiev de la începutul acestei luni. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a declarat că nu are informaţii despre vreo suspiciune de otrăvire, precizează WSJ.

Experţi occidentali care au analizat incidentul susţin că este dificil de determinat dacă simptomele au fost provocate de un agent chimic sau biologic sau de un tip de atac cu radiaţie electromagnetică, susţin persoanele citate de WSJ. Kremlinul nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta despre suspiciunea de otrăvire.

Investigaţia a fost efectuată Hristo Grozev, un jurnalist din cadrul grupului Bellingcat, cel care a ajuns la concluzia că o echipă de la Kremlin l-a otrăvit pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic în 2020.

Grozev a declarat că a văzut imaginile cu efectele atacului asupra lui Abramovici şi a negociatorilor ucraineni, dar că o prelevare de probe nu a putut fi efectuată la timp în oraşul Liov, pentru că aceștia se grăbeau să ajungă la Istanbul.

Până când o echipă din Germania cu expertiza necesară a putut efectua această examinare trecuse deja prea mult timp pentru ca otrava suspectată să poată fi detectată, a precizat el. „Nu exista intenţia de a ucide, a fost doar un avertisment”, este concluzia la care a ajuns Grozev.

Bellingcat: Victimele au consumat doar apă și ciocolată

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusiaîn noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a transmis, pe Twitter, grupul de investigații, potrivit Digi 24.

Abramovici, împreună cu un alt antreprenor rus, a participat la negocieri alături de deputatul ucrainean Rustem Umerov. Runda de negocieri din după-amiaza zilei de 3 martie a avut loc pe teritoriul ucrainean și a durat până în jurul orei 22.00.

Trei membri ai echipei de negociere s-au retras apoi într-un apartament din Kiev și în cursul nopții au avut primele simptome – între care inflamații ale ochilor și ale pielii și dureri acute la nivelul globilor oculari. Simptomele nu s-au atenuat până dimineața.

A doua zi, grupul de negociatori a plecat cu mașina de la Kiev la Liov, în drum spre Polonia și apoi spre Istanbul, pentru a continua negocierile informale cu partea rusă. Simptomele au dispărut treptat în cursul săptămânii următoare.