Roboții software și-au arătat utilitatea în perioada pandemiei. Cum văd această oportunitate dezvoltatorii de soluții IT
Roboții software reprezintă o alternativă tot mai eficientă în eliminarea proceselor repetitive și plictisitoare realizate tradițional de angajații umani. Soluții specifice vin astăzi și de la startupul românesc Tailent, care se dezvoltă deja la nivel internațional.
A trecut aproape o lună de când dezvoltatorul local de soluții RPA (robotic process automation) Tailent anunța oficial că își accelerează expansiunea la nivel mondial printr-un parteneriat cu furnizorul global de soluții IT Serviceaide, urmând să exporte roboți software inteligenți în America Centrală și de Sud.
„Am încheiat recent o serie de parteneriate care expun tehnologia dezvoltată în România către clienți din zone geografice noi. Avem în plan să continuăm extinderea atât pe plan local, cât și internațional, pentru a pătrunde pe noi piețe din Europa și SUA“, spune astăzi Mario Popescu (foto), chief executive officer (CEO) Tailent.
Soluția propusă de acesta poate fi folosită oriunde în lume, fără bariere de cultură, limbă sau tehnologie, de către orice companie care vrea să optimizeze anumite procese din business.
„Noi abordăm dezvoltarea roboților software inteligenți într-un mod diferit față de practicile generale din piață. Pornim, în primul rând, de la o evaluare amănunțită a soluțiilor software folosite deja de companie și creăm roboți care să se integreze imediat în infrastructura existentă și să producă imediat efecte în business. Soluțiile noastre sunt deja utilizate de companii din diverse industrii, precum ospitalitate, servicii profesionale, producție“, explică Popescu.
Soluții pentru redresare
Fondată în 2008 și susținută inițial din fonduri proprii, compania a atras anul trecut 500.000 de euro de la fondul de investiții Neogen Capital, investiție care a dus la cinci milioane de euro valoarea estimată de piață a Tailent. „Investiția a fost alocată în principal către dezvoltarea Tailent Automation Platform și, ca urmare, prima versiune a aplicației ce permite dezvoltarea de roboți software a devenit disponibilă pentru download pe site-ul tailent.com în septembrie anul trecut“, mai spune fondatorul companiei.
Analizând punctual domeniul ospitalității – unul dintre cele mai afectate de efectele crizei COVID-19 –, CEO-ul Tailent spune că afacerile care au investit în tehnologie au reușit să atenueze efectele negative. „Robotul software inteligent dezvoltat de Tailent, care reduce timpul petrecut de un client în recepție pentru a fi cazat, este cel mai bun exemplu, fiind în prezent folosit de peste 80 de hoteluri din România“, dă Popescu un exemplu.
Dintr-un studiu global al Deloitte despre industria hotelieră – „European Hotel Industry“ –, publicat de curând, reiese că perioada de instabilitate pe care o traversează acest domeniu la nivel european va continua până cel puțin la jumătatea lui 2021, iar intervalul necesar pentru redresare va fi semnificativ mai lung.
Potrivit acestui studiu, 51% din proprietarii, creditorii, dezvoltatorii și investitorii activi în domeniul ospitalității se așteaptă să ajungă din nou la nivelurile de performanță din 2019 abia din 2023, iar 20% din ei consideră chiar că acest lucru ar putea avea loc începând cu 2024 sau chiar mai târziu.
Totodată, în contextul crizei sanitare, apetitul investitorilor pentru industria hotelieră a scăzut cu 25% în 2020 față de anul precedent. Cu toate acestea, orașe europene precum Amsterdam, Londra și Paris sunt considerate în continuare promițătoare pentru investiții în 2021. „Industria hotelieră europeană a fost puternic afectată de criza sanitară și s-a confruntat cu o scădere a apetitului pentru investiții anul trecut, arată studiul, iar gestionarea lichidității a devenit prioritară. Și România trece printr-o perioadă fără precedent pentru această industrie, marcată de o scădere a numărului de turiști cu aproximativ 60% în decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică“, detaliază Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România.
Deschidere globală
Prin parteneriatul cu Serviceaide, Tailent își extinde acoperirea globală și aduce tehnologii RPA convenabile și accesibile mai aproape de companii din întreaga lume. Soluțiile Tailent oferă flexibilitate, performanță și scalabilitate fără precedent în dezvoltarea și utilizarea roboților software inteligenți, proiectați peste aplicații existente, adaptați la nevoile de business ale fiecărei companii și gata pentru utilizare imediată, urmărind și alte parteneriate pe piețele din Europa, America și Asia. Compania a încheiat mai multe contracte cu intenția clară ca tehnologia pe care o promovează să ajungă în cât mai multe țări.
Serviceaide este un furnizor global de soluții IT și soluții de management al serviciilor pentru companii bazate pe inteligență artificială (AI) și machine learning, cu sediul în Brazilia.
„Pandemia ne-a întărit convingerea că orice criză vine nu doar cu provocări, ci și cu oportunități. Pentru domeniul tehnologiei, a fost poate unul dintre cele mai oportune momente din ultimii ani pentru a accelera răspândirea și a transforma modul în care businessurile operează“, mai spune Mario Popescu.
De aici înainte, în paralel cu dezvoltarea proiectelor sale care au legătură cu exportul, Tailent urmărește și atragerea unei noi runde de finanțare, fiind în contact cu fonduri de investiții, atât pe plan local, cât și global.
În România, industria totală de software a fost estimată în 2020, potrivit unui studiu realizat de KeysFin, la aproximativ 8,2 miliarde de euro, cu 12,5% mai mult decât în anul precedent. „Industria locală de software se menține în topul industriilor-cheie pentru economia țării, ponderea întregului sector IT&C în produsul intern brut fiind de 6,1% în 2019 și de 7,1% în prima jumătate a lui 2020“, arată studiul KeysFin.
În 2019, pe piața locală a software-ului activau peste 24.000 de companii, cu 6,2% mai multe față de 2018 și cu 38,9% mai multe față de 2015.
Din același studiu mai aflăm că numărul de angajați din industria de software a crescut în perioada 2015-2019 cu 43,3%, la 130.000. Cu toate acestea, potrivit datelor Eurostat publicate anul trecut, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la deficitul de angajați în acest domeniu, necesarul fiind estimat la câteva zeci de mii de specialiști, conform asociațiilor profesionale. Bineînțeles, cursa de a atrage angajații în IT, și mai ales pe cei mai buni, a dus la creșterea costului mediu per angajat cu aproape 45% în ultimii ani. Potrivit aceluiași studiu, IT-iștii români au și o productivitate foarte bună, în contextul în care această productivitate per angajat a crescut cu peste 18% din anul 2016 încoace. De asemenea, Bucureștiul atrage în continuare cele mai mari firme de software locale, cifra de afaceri a companiilor din acest sector cu sediul social în Capitală fiind de 4,3 miliarde de euro (58,7% din total). Pe locul al doilea din punct de vedere al cifrei de afaceri se situează județul Cluj, cu 1,1 miliarde de euro în 2019 (15,5% din total), fiind urmat de Timiș, cu 347,7 milioane de euro (4,8%), Iași, cu 341,4 milioane de euro (4,7%), și Brașov, cu 185,3 milioane de euro (2,5%). În total, primele cinci județe însumează 86% din cifra de afaceri a industriei de software locale.
Acest articol a apărut în numărul 111 al Revistei NewMoney
FOTO: Getty