Retailerii alimentari au ajuns la vânzări de un miliard de euro pe segmentul fashion
Pe modelul afacerilor pe care le dezvoltă peste tot în lume, marile lanțuri de supermarketuri prezente în România intră agresiv și pe segmentul de fashion.
Acest articol a apărut în numărul 79 (2 – 15 decembrie 2019) al revistei NewMoney
Un miliard de euro – la atât se ridică vânzările anuale de produse din categoria fashion ale retailerilor alimentari prezenți în România. Suma este avansată de analiștii din acest domeniu, care estimează că, pe termen lung, „adică într-un orizont de timp de cinci ani până la șapte ani“, creșterea în această direcție va accelera „și vom vorbi de o valoare mult mai mare“.
„Volumele se vor majora cu peste 35% în fiecare an“, susțin aceștia, iar explicația pe care o au este simplă. Pe de o parte, consumatorii câștigă timp, îmbrăcându-se din același loc de unde își cumpără mâncarea, iar pe de alta, prețurile pentru aceste articole sunt mult sub cele din magazinele specializate strict pe modă.
„În cele mai dese cazuri, sunt branduri de masă, unele chiar mărci proprii ale retailerilor alimentari. Foarte rar apar nume de designeri care să rivalizeze cu street fashion în adevăratul înțeles al cuvântului. Ce vreau să spun? Dacă nu ești «fashionist», poți face economii substanțiale doar purtând îmbrăcăminte comercializată la supermarket“, spune reprezentantul unui magazin de profil. Dar cum arată astăzi acest segment din punctul de vedere al celor care îl dezvoltă în supermarketuri și care sunt perspectivele?
Și mâncare, și modă
La finele lui 2018, afacerile cumulate ale companiilor din comerțul alimentar românesc erau estimate într-o analiză realizată de KeysFin la nivelul-record de 21,5 miliarde de euro (100 de miliarde de lei), cu un plus de aproape 8% față de anul anterior. Analiștii spun că acest segment este în plin proces de maturizare, după expansiunea galopantă din anii 2000-2010, cei mai mari jucători fiind Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan și Mega Image.
Din acest total, un procent foarte mic, până în 5%, reprezintă partea de modă, adică articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii. Practic, acest segment concurează direct în momentul de față cu branduri din categoria mass-market precum H&M, Zara, C&A şi Pepco, principalii actori într-o piață evaluată tot anul trecut la aproape cinci miliarde de euro, potrivit experților de la KeysFin.
Cătălin Botezatu și Kaufland România
În acest context, intuind potențialul de dezvoltare din modă, reprezentanții supermarketurilor din România au crescut numărul parteneriatelor cu producători de textile și au lansat propriile mărci. Iar ceea ce poate diferenția foarte mult un retailer de un altul este asocierea cu un nume cunoscut de designer, cum este parteneriatul dintre Cătălin Botezatu și Kaufland.
„Produsele sub brandul lui Cătălin Botezatu se epuizează în timp record. Scopul nostru este să dezvoltăm cât mai mult colaborările cu parteneri români“, spune Valer Hancaș, director de comunicare și corporate affairs la Kaufland România, cu referire precisă la cea mai recentă colecție de tip capsulă (o colecție compusă din articole vestimentare interschimbabile) lansată recent de Cătălin Botezatu – Smart Fashion Winter –, prezentă acum pe rafturile magazinului. „Datorită colaborării cu Kaufland, am reușit să facem produsele accesibile oricui“, spunea și creatorul de modă la evenimentul de lansare a colecției.
Grosso modo, din câte spune Hancaș, segmentul de fashion (în care sunt cuprinse articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii etc.) reprezintă o parte importantă în cifra de afaceri de 2,3 miliarde de euro pe care Kaufland a înregistrat-o în România anul trecut. „Gama de produse non-alimentare este în continuă dezvoltare la nivelul strategiei companiei și estimăm creșteri progresive pe viitor. Obiectivul este să se găsească toate lucrurile de care clienții au nevoie într-un singur loc“, punctează acesta.
Strategic, Kaufland s-a axat în ultimul timp atât pe mărcile proprii, precum Kuniboo, Hip&Hops sau Townland, cât și pe branduri cunoscute, cum ar fi Adidas, Nike, Puma sau Kappa. „Strategia companiei implică și extinderea parteneriatelor locale în direcția fashion și suntem în căutare de furnizori locali“, adaugă Hancaș.
O migrație în așteptare
Același model de business poate fi observat și la ceilalți jucători, mai ales când sunt luate în calcul mărcile proprii, strategie care merge mână în mână cu prețuri de până la 30-40% mai mici decât într-un magazin cu articole similare din zona de fashion.
„Hipermarketurile au avut dintotdeauna o propunere avantajoasă pe segmentul de textile, oferind un sortiment diversificat și prețuri accesibile. Pentru Auchan, marca proprie de textile a devenit o adevărată specializare. Este vorba despre gama InExtenso, care cuprinde confecții, articole de lenjerie, încălțăminte și accesorii pentru întreaga familie“, spune și Tiberiu Dănețiu, director de marketing la Auchan România. Mai mult, detaliază acesta, designerii români debutanți au avut șansa de a-și promova creațiile prin intermediul companiei, atât la nivel național, cât și internațional, prin lansarea unor colecții de tip capsulă în colaborare cu InExtenso.
„Articolele InExtenso sunt comercializate în toate centrele comerciale Auchan – în 24 de hipermarketuri, în 10 magazine stand-alone situate în galeriile comerciale, precum și în magazinul online. Segmentul de textile reprezintă aproximativ 20% din totalul produselor non-alimentare, cele mai puternice categorii fiind cele destinate copiilor“, mai spune Dănețiu.
Analiștii din acest domeniu consideră că piața de modă se va schimba mult în următorii zece ani și mulți consumatori vor migra înspre supermarketuri, dar și către magazinele online de profil. „În același timp, retailerii de modă pe care-i găsim azi în online vor căuta astfel de parteneriate și vor gândi colecții speciale la prețuri cât mai accesibile“, explică ei.
Carmen Dascălu, fondatoarea brandului de rochii Roserry, pe care le comercializează prin intermediul magazinului online omonim, spune la rândul său că acesta este un trend foarte dezvoltat nu doar în Europa, ci și pe alte continente, iar atunci când din campanie fac parte actrițe cunoscute la Hollywood sau fotomodele, succesul este și mai mare. Unul dintre cele mai sugestive exemple este linia „Esmara by Heidi Klum“, lansată în 2017 în magazinele Lidl din zeci de țări, inclusiv în România.
„Modelul nostru de business este bazat pe produsele marcă proprie, lucru valabil și în ceea ce privește mărcile noastre de produse vestimentare. În fiecare săptămână avem în ofertă o varietate de astfel de articole, de la branduri precum Esmara, Livergy, Pepperts sau Lupilu. Însă, de-a lungul timpului, ne-am dezvoltat gamele vestimentare și am creat inclusiv colecții premium, cum este linia Esmara by Heidi Klum“, punctează reprezentanții Lidl Discount în România.
Pe termen lung, nici Carmen Dascălu nu exclude posibilitatea de a colabora cu retaileri în această direcție, pentru că, în ultimă instanță, „totul depinde de capacitatea de producție, dar și de felul în care modelele pe care tu le creezi sunt primite de consumatori“.