Republica Moldova: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale. 50,03% răspunsuri DA la referendum
UPDATE 11.00. Rezultate preliminare referendum, după ce s-au procesat datele de la 2.188 din cele 2.219 secţii de vot (98,6 la sută).
DA- 50,18%
NU-49,82%
____________________________________________________________________________
UPDATE. 8.30: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale. 50,03% – răspunsuri DA la referendum.
Rezultate preliminare referendum, după prelucrarea a 98,33% din procesele-verbale:
DA-50,03%
NU-49,97%
Rezultate preliminare alegeri, după ce au fost procesate 97,97% din procesele verbale:
Maia Sandu -41.86%
Alexandr Stoianoglo – 26.34%
Renato Usatîi – 13.76%
Irina Vlah – 5.46%
Victoria Furtună – 4.52%
Vasile Tarlev – 3.23%
____________________________________________________________________________
Maia Sandu: atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că „Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”. Aceasta a declarat într-o conferinţă de presă că, pe parcursul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de duminică, Republica Moldova a fost supusă „unei fraude fără precedent”.
„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate.
Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a afirmat Maia Sandu.
____________________________________________________________________________
UPDATE 20.10: Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, dar şi referendumul privind modificarea Constituţiei pentru a confirma aderarea ţării la Uniunea Europeană pot fi declarate valide ca urmare a votului exercitat de peste o treime dintre alegători, a anunţat duminică seară, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
___________________________________________________________________________
UPDATE 19.20: Prezența la vot pentru alegerile prezidențiale a atins 48% (peste 1,45 de milioane de voturi exprimate). De asemenea, prezența la referendum a fost de 42%, la ora 19 (pragul de validare este de 33%) şi sugerează un vot masiv pentru aderarea Moldovei la UE.
__________________________________________________________________________
UPDATE 18.40: Peste 1,3 milioane de oameni au votat până la ora 18:00 în cadrul referendumului privind integrarea în UE şi alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Comparativ cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de acum patru ani, numărul votanţilor este în creştere cu peste 250.000.
Cei mai mulţi dintre votanţi sunt femei – 54,7%. Printre persoanele cu vârsta de 56-65 ani au votat peste 280.000 de persoane, potrivit deschide.md.
____________________________________________________________________________
UPDATE. 15.10: Şeful Guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, a declarat la ieşirea de la urne că îşi doreşte ca „Republica Moldova să iasă învingătoare”, în urma celor două scrutine de duminică, cel pentru alegerea preşedintelui şi referendumul pentru modificarea Constituţiei.
Recean i-a îndemnat pe alegători să meargă la vot în număr cât mai mare şi la secţiile de votare să solicite două buletine de vot, atât pentru preşedinte, cât şi pentru referendum, potrivit Agerpres.
„Am votat alături de cetăţenii din Republica Moldova care sunt determinaţi să arate că democraţia este o forţă şi împreună putem să reuşim să construim Uniunea Europeană aici la noi acasă. Eu am votat pentru ca noi să avem o ţară puternică, o ţară dezvoltată şi, fără şovăială, am votat pentru ca Republica Moldova să iasă învingătoare”, a declarat Recean. Premierul a subliniat că pentru Republica Moldova „calea de dezvoltare este Uniunea Europeană”.
____________________________________________________________________________
Actualul preşedinte şi candidată din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat după ce şi-a exercitat dreptul la vot la o secţie din Chişinău că „are încredere în înţelepciunea moldovenilor” şi că votul oamenilor pot să păstreze pacea şi stabilitatea în R. Moldova. Mai mult, aceasta a îndemnat oamenii nu doar să meargă la vot, ci să ia două buletine, deoarece „votul nostru de la referendum ne va dicta soarta pentru multe decenii înainte”.
____________________________________________________________________________
Peste 3,3 milioane de cetăţeni din Republica Moldova şi diaspora sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a decide viitorul ţării. Aceştia sunt chemaţi să-şi aleagă președintele și să vozete la referendumul de modificare a Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană.
Scrutinul a debutat la ora 7:00 și se va închide la ora 21:00, fiind deschise 2.221 de secții de vot, inclusiv 234 de secţii în diaspora, cu 16 secții deschise în România.
De asemenea, 2061 de observatori naționali și internaționali vor monitoriza desfășurarea alegerilor. Este pentru prima dată când moldovenii din diaspora au putut vota prin corespondență.
Provocări multiple
Analiştii consideră că acest dublu scrutin vine într-un moment în care Republica Moldova se confruntă cu multiple provocări, atât interne, cât și externe.
Printre acestea se numără procesul de integrare europeană, gestionarea relațiilor cu Federația Rusă, în special în contextul conflictului din Transnistria, necesitatea implementării reformelor economice și sociale, precum și eforturile continue de combatere a corupției.
Pentru ca alegerile să fie validate, este necesară o prezență la vot de cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Câștigător este declarat candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate (50%+1).
În eventualitatea în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin la două săptămâni după primul tur.
Secții de votare deschise în România
Alegătorii care nu se află în Republica Moldova în ziua votului o pot face la secțiile de votare organizate în străinătate. Din cele 234 de secții de votare deschise în străinătate, 16 vor fi în România:
Trei secții de votare în București;
Două secții de votare în Iași;
Două secții de votare în Cluj-Napoca;
Câte o secție de votare în orașele: Bacău, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara, informează stirileprotv.ro.
11 candidați pentru funcția de președinte al Republicii Moldova
Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 candidați pentru funcția de președinte al Republicii Moldova:
1. Maia Sandu (independentă, susținută de PAS): Actuala președintă, care candidează pentru un nou mandat. Fostă prim-ministru și ministru al Educației, Sandu este cunoscută pentru agenda sa pro-europeană și anti-corupție.
2. Alexandr Stoianoglo (PSRM): Fost procuror general al Republicii Moldova (2019-2021) și fost vicepreședinte al Parlamentului (2009-2010). Stoianoglo este de origine găgăuză și candidează din partea Partidului Socialiștilor.
3. Renato Usatîi (Partidul Nostru): Fost primar al localității Bălți. Usatîi a mai candidat la alegerile prezidențiale din 2020, clasându-se pe locul al treilea.
4. Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei): Fost prim-ministru al Republicii Moldova (2001-2008). În prezent, Tarlev este președinte al Congresului Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova.
5. Irina Vlah (independentă): Fostă guvernatoare (bașcană) a Găgăuziei (2015-2023). Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.
6. Ion Chicu (Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei): Fost premier al Republicii Moldova (2019-2020) și fost ministru al Finanțelor.
7. Andrei Năstase (independent): Fost primar general al Chișinăului (2019) și fost viceprim-ministru și ministru de Interne (2019).
8. Octavian Țîcu (Blocul „Împreună”): Istoric și fost boxer profesionist. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova și ministru al Tineretului și Sportului.
9. Victoria Furtună (independentă): Fostă procuroare anticorupție.
10. Tudor Ulianovschi (independent): Fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (2018-2019) și fost ambasador al Republicii Moldova în Elveția.
11. Natalia Morari (independent): Jurnalistă cunoscută pentru anchetele sale și moderarea unor emisiuni de analiză politică.
Fiecare candidat prezintă o viziune proprie asupra viitorului Republicii Moldova, abordând teme precum integrarea europeană, relațiile cu Rusia, combaterea corupției, reformele economice și sociale.
sursa foto: Facebook