Reprezentanţii TikTok, audiaţi în Parlamentul European în legătură cu alegerile din România

Reprezentanţii TikTok vor fi audiaţi în Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor din Parlamentul European, în contextul suspiciunilor privind o posibilă influenţare de către reţeaua de socializare a primului tur al alegerilor prezidenţiale din România.

„Mediul digital trebuie să fie unul sigur, lipsit de manipulări şi ingerinţe care să afecteze discursul civic şi procesele democratice. În urma intervenţiei mele de ieri (miercuri – n.r.) în Parlamentul European, Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor (IMCO) a decis să organizeze marţi, 3 decembrie, o audiere oficială cu reprezentanţii TikTok. Tema va fi ‘Îndeplinirea obligaţiilor TikTok prevăzute în Directiva Serviciilor Digitale (DSA) în contextul ultimelor evoluţii”‘, a transmis europarlamentarul PSD Dan Nica pe Facebook.

„Directiva Serviciilor Digitale obligă platformele mari să evalueze riscurile sistemice şi să le gestioneze responsabil, astfel încât procesele electorale şi discursul civic să fie protejate. Această audiere este un pas important spre transparenţă şi responsabilitate, un moment în care putem spera la măsuri clare care să protejeze democraţia în România şi în Europa. Un lucru este foarte clar: democraţia nu trebuie să fie niciodată de vânzare!”, a adăugat politicianul social-democrat.

Dan Nica, liderul delegaţiei PSD în PE, a solicitat, miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Colegiului Comisarilor să ofere răspunsuri referitoare la „entităţile străine” care „s-au amestecat” în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.

Masă rotundă între autorităţile române şi reprezentanţii TikTok

În conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că vineri va avea loc o „masă rotundă” între autorităţile române şi reprezentanţii TikTok, organizată de executivul comunitar, „dată fiind situaţia actuală din România”.

El a mai precizat că la întâlnire au fost invitate şi alte platforme şi că este un „exerciţiu obişnuit” înainte de alegeri. „Este o practică obişnuită pe care tindem să o facem în cadrul Directivei Serviciilor Digitale, pentru că alegerile corecte şi libere sunt centrul democraţiilor noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

România a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie formală asupra TikTok, platformă de socializare cu acţionariat chinez, în baza regulilor comunitare privind social media.

Reprezentanţii TikTok au declarat pentru Agerpres că, până în prezent, nu au fost găsite dovezi ale unei „operaţiuni de influenţă ascunsă” pe platformă, în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidenţiale din România şi nici dovezi de influenţă străină.