Reguli stricte. Ordinul privind redeschiderea grădiniţelor, creşelor și a after school-urilor, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul comun al ministerelor Educaţiei, Sănătăţii şi Muncii privind redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a after-school-urilor a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial. Documentul prevede o serie de norme privind accesul şi triajul epidemiologic în aceste instituţii.

Părinţii care doresc să beneficieze de serviciile acestora în perioada vacanţei de vară pot depune cereri la unităţile de învăţământ preşcolar pe care le-au frecventat copiii. Unitatea de învăţământ va asigura adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii deschiderii, conform prevederilor ordinului comun. Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual. Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum şi celelalte accesorii neesenţiale.

Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. În acelaşi timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condiţiilor privind evitarea contactului strâns între copii şi a jocurilor care presupun apropierea la mai puţin de doi metri.

La intrarea în grădiniţă, creşă, after-school o persoană desemnată va asigura fluidizarea sosirilor şi fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor. Accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată.

Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius; în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius se recomandă repetarea măsurării după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii nu sunt primiţi la program (aceştia sunt lăsaţi în grija părinţilor cu recomandarea unui consult medical de specialitate).

Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde. „Serviciile de curăţenie se vor realiza înainte de începerea activităţii şi după somnul copiilor, la sfârşitul programului. Curăţenia generală se va face prin spălare cu apă şi detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curăţarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiţi agenţi de curăţare nedăunători, dezinfectanţi, biocide avizate. Toate suprafeţele trebuie curăţate – inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent, prin ştergerea cu apă şi detergent”, prevede ordinul, potrivit Agerpres.

Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului. Normele de igienă se vor respecta şi în timpul servirii mesei, se va renunţa la servirea mesei în spaţiul special amenajat pentru a evita aglomerarea şi interacţiunile între copii. „Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4,5 mp/copil. Distanţarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor) la cel puţin 2 metri distanţă între ele”, mai stipulează ordinul.

Totodată, izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu febra peste 37,3 grade Celsius şi/sau altă simptomatologie de boală infecto-contagioasă acută dezvoltată în timpul şederii în unitate şi nu va comunica cu restul spaţiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume şi instruită pentru supraveghere.

Personalul care a venit în contact cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 nu se va prezenta la serviciu, iar angajaţii care prezintă simptome respiratorii, febră şi oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute în timp ce sunt la serviciu vor merge acasă cât mai curând posibil şi se vor adresa medicului de familie. Masca facială va fi utilizată exclusiv la creşă, grădiniţă, after-school de către tot personalul angajat şi trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat. Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor şi în timpul efectuării curăţeniei.

„Copiii cu boli infecto-contagioase acute nu vor fi aduşi la grădiniţă, creşă, after-school. Temperatura copilului se va măsura de către părinţi înainte de a pleca la creşă, grădiniţă, after-school. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3 grade C sau mai mare), copilul nu merge la creşă, grădiniţă, after-school”, mai prevede ordinul.