Referendum într-o localitate din Europa: Telefoanele mobile, interzise pe stradă!

Locuitorii din localitatea franceză Seine-Port au votat în favoarea unei moţiuni care interzice utilizarea telefoanelor mobile în spaţiile publice.

Primarul consideră că aceasta este o problemă de sănătate publică şi doreşte să ajute în special părinţii să limiteze timpul petrecut în faţa ecranelor. Cei 1.800 de locuitori din Seine-Port (Seine-et-Marne), precum şi vizitatorii lor, vor trebui să limiteze de acum înainte utilizarea telefoanelor mobile pe stradă.

Alegătorii au fost chemaţi la urne sâmbătă pentru a decide dacă vor restricţiona sau nu utilizarea smartphone-urilor pe stradă. Tabăra pro-restricţie a câştigat cu 54% din voturile exprimate. Această restricţie este o premieră în Franţa.

Carta propusă de municipalitate prevede interzicerea utilizării smartphone-urilor în magazine, în faţa şcolilor, în parcuri sau atunci când se merge pe trotuare, relatează cotidianul Ouest-France, citat de News.ro.

Autorităţile din domeniul sănătăţii atrag atenţia în mod regulat asupra efectelor nocive ale timpului excesiv petrecut în faţa ecranelor, în special pentru copiii mici, dar nicio autoritate locală nu a făcut încă pasul de a adopta o astfel de măsură. Carta are doar rol de stimulent şi nu prevede nicio sancţiune pentru cei care o încalcă.

„Există o problemă de sănătate publică”

Vincent Paul-Petit, primarul din Seine-Port, a declarat pentru Le Parisien că nu intenţionează să ia măsuri punitive, afirmând că „oamenii au impresia că ne amestecăm în viaţa lor”. „Eu nu vreau asta! Dar există o problemă de sănătate publică. Trebuie să îi ajutăm”, a adăugat el.