„Reconstruirea încrederii” – tema reuniunii Forumului Economic Mondial de la Davos

„Reconstruirea încrederii” este tema ediţiei de anul acesta a Forumului Economic Mondial de la Davos, care începe săptămâna viitoare în luxoasa staţiune alpină elveţiană şi la care vor veni un număr record de circa 60 de şefi de stat sau de guvern.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul chinez Li Qiang şi noul preşedinte argentinian Javier Milei se vor număra printre participanţi.

2.800 de participanţi din 120 de ţări

Această mare întâlnire a liderilor politici şi de afaceri desfăşurată la începutul fiecărui an va reuni la a 54-a ediţie a forumului în total aproximativ 2.800 de participanţi din 120 de ţări, cu misiunea de a căuta posibilităţi de cooperare într-o lume tot mai polarizată şi marcată de conflicte armate care pun la încercare dreptul internaţional şi ameninţă regiuni întregi, cum este cazul războaielor din Ucraina şi Fâşia Gaza.

„Este momentul să ne unim pentru a căuta soluţii comune, aşa cum am reuşit recent în sănătate, lupta climatică sau, până la un anumit punct, în economie şi comerţ”, explică Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial (World Economic Forum -WEB), instituţia organizatoare a reuniunii de la Davos, potrivit Agerpres.

Delegaţia americană la Davos va fi condusă de secretarul de stat Antony Blinken şi de consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, o reprezentare în ton cu caracterul mai mult geopolitic decât economic al acestei ediţii a forumului.

Teme de dezbatere la Davos

Organizatorii forumului au subliniat că pe durata acestuia, între 15 şi 19 ianuarie, vor fi dezbătute teme de maximă actualitate, cum ar fi provocările în lupta împotriva schimbărilor climatice sau cele care decurg din dezvoltarea accelerată a noilor tehnologii, precum cele legate de inteligenţa artificială.

Preşedintele Forumului Economic Mondial a ţinut să menţioneze că o temă principală a dezbaterilor va fi cooperarea în materie de pace şi securitate. „Într-o lume în care numărul refugiaţilor a crescut de la 40 la 110 milioane şi atacurile cibernetice s-au multiplicat de patru ori, trebuie să reunim la Davos oameni care pot găsi oportunităţi de cooperare într-o lume cu tot mai multe provocări”, a rezumat Borge Brende.