Reactorul 4 de la Cernobîl este deschis de acum și turiștilor

Camera de control a reactorului 4 de la Cernobîl, care a explodat în 1986, unul dintre cele mai radioactive locuri de la fostul complex nuclear din Ucraina acceptă de acum acum vizitatori. Cu condiția ca aceștia să poarte costum de protecție, mască și mănuști, scrie Gizmodo.

Agențiile de turism care oferă tururi în Zona de Excluziune au confirmat pentru CNN că “celebra” cameră de control este deschisă acum pentru tururi ghidate.

Cernobîl, „atracție turistică”

În luna iulie, noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelensky a proclamat zona din jurul centralei de la Cernobîl drept “o atracție turistică oficială”. Acest lucru nu e de mirare, ținând cont de succesul înregistrat de HBO cu miniseria despre dezastrul de la Cernobâl.

Cei care intră în camera de control vor fi suspuși la două teste radiologice la ieșire pentru a le fi măsurat nivelul de expunere la agenții contaminanți.

Cernobîl și orașul vecin Pripiat sunt epicentrul unei zone de excluziune de aproximativ 3.200 de kilometri pătrați. Cu toate că în părți din orașul abandonat și din jurul centralei s-au permis vizite turistice, există în continuare câteva zone extrem de radioactive. Accesul în Reactorul 4, incluzând camera de control, a fost strict limitat până acum.

Potrivit Ruptly, radiația în camera de control este de 40.000 de ori mai mare decât limita normală.

În 2011, The Guardian relata că mare parte din instrumentele din camera de control au fost luate drept suvenir de către personalul care s-a ocupat de dezafectarea centralei.

Cu toate acestea, mai pot fi văzute diagrame ale reactorului, câteva butoane și cabluri. Întreaga clădire care adăpostea Reactorul 4 a fost acoperită mai întâi de un sarcofag de beton temporar, iar mai apoi de un nou înveliș, de 32.000 de tone, finalizat în 2018.

Serghei Ivanciuc, director al agenție de turism SoloEast, declara pentru Reuters în iunie că rezervările pentru tururi ghidate au crescut cu 30% în mai 2019 (perioada în care a fost lansată miniseria HBO). În vara anului acesta, rezervările au crescut cu 40% față de anul precedent.

Ce doză de radiații primești

“Mulți oameni vin aici, pun o grămadă de întrebări despre serial, despre toate evenimentele. Oamenii sunt din ce în ce mai curioși… În timpul unei vizite la Cernobîl primești o doză în jurul a doi microsievert, echivalentul unei doze de radiații pe care o primești dacă stai în casă 24 de ore”, spune Victoria Brozhko, ghid.

Accidentul din 1986 a rezultat, cel puțin în mod oficial, în moartea a 28 de persoane, afectate de sindromul iradierii acute și 15 decese provocate de cancerul de tiroidă. Numărul real al victimelor rămâne în continuare un subiect de dispută. Cele mai multe estimări consideră că numărul morților, cauzate de cancere, se ridică la zeci de mii.


FOTO: Wikipedia/YouTube