Război împotriva mafiei lemnului – pădurarii vor fi dotaţi cu armament de serviciu

Dotarea pădurarilor cu armament de serviciu este un prim pas pentru o luptă egală cu mafia lemnului deoarece, până acum, personalul silvic era într-un dezavantaj logistic evident, a anunţat miercuri seara ministrul Mediului, Costel Alexe.

„De astăzi, cei pe care în mod popular îi numim ‘pădurari’ vor fi înarmaţi cu armament de serviciu. Este un prim pas pentru o luptă egală cu mafia lemnului, deoarece, până acum, personalul silvic era într-un dezavantaj logistic evident. Acest dezavantaj încă există, dar astăzi s-a făcut un pas important în echilibrarea luptei cu aceşti hoţi. Astăzi, Parlamentul României a aprobat noul Statut al Personalului Silvic”, arată Alexe înt-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Mediului a precizat, în context, că documentul aduce o serie de corecţii esenţiale pentru ca întreg personalul silvic să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii optime.

Un nou statut pentru protecţie profesională

„Siguranţa personalului silvic, în special a celor care asigură paza pădurii, este întărită prin acest nou Statut, aşa cum au solicitat toate asociaţiile profesionale din sector, dar şi societatea civilă.

După promulgarea actului normativ, vom avea cadrul legal necesar pentru ca pădurarii să se poată apăra mai eficient în derularea atribuţiilor de serviciu. Întreaga societate a fost şocată de numărul şi nivelul agresiunilor la care au fost supuşi, în ultimi ani, cei care ne păzesc pădurile”, scrie ministrul Mediului.

Alexe subliniază, de asemenea, că aprobarea noului Statut reprezintă un pas important reforma sectorului silvic din România.

Una dintre modificări prevede că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede ca personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu. Proiectul de lege modifică statutul personalului silvic şi a fost adoptat cu 232 voturi pentru. Camera Deputaţilor este for decizional.

Salarii compensatorii pentru „paznicii” pădurilor

O altă modificare legislativă stipulează că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Decizia Parlamentului vine pe fondul creșterii alarmate, în ultimii cinci ani, a agresiunilor împotriva pădurarilor.

Potrivit Romsilva, de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Viaţa se măsoară în metri cubi de lemne

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva și-at exprimat recent îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic.

Iniţiativa survine unor ample reportaje şi documentare în presa naţională şi internaţională legate de mafia lemnului din România.

https://www.youtube.com/watch?v=v5SQZJIPN4w

În octombrie, pădurarul Liviu Pop, de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, Maramureș, a fost înștiințat în legătură cu o tăiere ilegală în pădurea pe care o păzea. A fost descoperit mai târziu într-o râpă, împușcat și cu numeroase urme de agresiune pe trup, pentru că a încercat să intervină în acest caz.

La mai puțin de 24 de ore de la crima din Maramureș, Răzvan Cenușă, unul din pădurarii Ocolului Silvic Moldovița (județul Suceava), a fost atacat în plină zi și amenințat cu moartea de un om de afaceri aflat în legături cu mafia lemnului. Pădurarul a apărut într-o amplă investigație a Recorder, care a adunat peste un milion de vizualizări pe Facebook și YouTube, în mai puțin de o săptămână. Potrivit Recorder.ro, în urma investigației, Georgel Zlei, seful Ocolului Moldovița, și-a anunțat demisia; Garda Forestieră Suceava a anunțat controale la toate depozitele firmelor prezentate în materialul Recorder; Ministerul Apelor și Pădurilor face anchetă proprie.

 

Alte incidente tragice s-au petrecut în urmă cu două luni, în urma cărora un silvicultor – pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Pașcani, Direcția Silvică Iași, și-a pierdut viața în timpul exercitării activității de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinși la furat de lemn, iar un alt silvicultor – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcția Silvică Neamț, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea.

Alți 4 pădurari au fost omorâți, în ultimii ani (pădurar Oul Ieronim – Bistrița-Năsăud, pădurar Boboc Dănel – Gorj, pădurar Chiriță Victor – Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe – Brașov), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.).

La toate acestea au contribuit în mare măsură și retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic și lăsarea fără pază a cca 10 % din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri.

Potrivit unei statistici, în ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor a înregistrat 185 de cazuri de agresiune împotriva silvicultorilor.

Defrişările ilegale din România, într-un documentar difuzat de Netflix

Tăierile ilegale de lemn din România au ajuns subiectul unui documentar care a apărut azi, 27 noiembrie, pe Netflix. Este vorba de un documentar, cu mai multe episoade, intitulat „Broken”, care a fost realizat de jurnaliști americani. Un episod întreg este dedicat defrişărilor ilegale din Parcul Național Domogled Valea Cernei și din Parcul Național Retezat. 

Serialul „Broken” va fi difuzat de Netflix în 190 de țări şi va face publice o serie de afaceri necurate care stau în spatele mai multor produse foarte cunoscute (cosmetice, țigări electronice, mobilă, industria produselor din plastic). Serialul grupează mai multe documentare realizate de creatorii seriilor „Rotten” și „Anthony Bourdain: Parts Unknown” pentru platforma Netflix. Este un grupaj de reportaje de investigație care expune fraude, fenomene de corupție și neglijență.

Pentru partea despre mobilă și defrișările ilegale, Netflix a filmat un episod întreg în România. Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agent Green, i-a condus pe realizatori prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier. „Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect”, spune activistul român.

Președintele Agent Green, Gabriel Păun, care a apare în această mini-serie Netflix, a povestit la Digi24 că în timpul filmărilor pentru documentar el şi jurnaliştii americani au trecut prin clipe de coşmar, fiind agresați în pădure de niște tăietori ilegali de lemn pe care i-au întâlnit întâmplător în Valea Cernei.

Jurnalişti străini, sechestrați în pădure

„A fost o vizită cu peripeții încă de la început. S-a întâmplat ca, atunci când eram în mijlocul parcului național Domogled-Valea Cernei, am dat nas în nas cu niște tăietori pe care îi prinsesem cu trei luni înainte: tăiau ilegal și erau ajutați de un angajat al ROMSILVA. Probabil că m-au recunoscut, probabil că erau spiritele inflamate, pentru că le-am făcut denunț la poliție și s-a deschis un dosar penal în acel sens, dar nu așa, imediat, ci după ce am escaladat, pentru că poliția locală a încercat să acopere cazul și doar când am escaladat la Inspectoratul General al Poliției și Județean din zona respectivă și la Garda Forestieră s-a constatat”, a povestit Gabriel Păun. „În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”, a relatat incidentul Gabriel Păun.

„Am fost un pic surprins de decizia lor (a celor de la Netflix – n.r.) de a alege România și când i-am întrebat am înțeles că au făcut-o pentru că au fost la rândul lor șocați să afle că în România activiștii și pădurarii sunt omorâți în România dacă apără pădurile și scot la lumină ceea ce se întâmplă. Se așteptau să afle astfel de vești în țări precum Congo, Amazon, Indonezia, dar nicidecum în Uniunea Europeană, unde suntem și noi de 13 ani”, a explicat Gabriel Păun.