Raport: Producția unor materii prime de bază, precum orez, litiu sau fier, riscă o scădere dramatică până în 2050 din cauza secetei și a caniculei

Producția a nouă materii prime de bază pentru economie și populație – cereale (grâul, orezul și porumbul), minerale esențiale (cupru, cobalt, litiu) și metale vitale (zinc, fier, aluminiu) – este în pericol din cauza schimbărilor climatice, chiar și în scenariul în care emisiile de dioxid de carbon ar scădea, potrivit raportului PwC ”Riscurile climatice pentru 9 materii prime cheie”*. Astfel, estimările arată că 87% din producția mondială de orez, peste 70% din producția de cobalt și litiu și aproximativ 60% din producția de bauxită și fier vor fi afectate negativ până în 2050.

Analiza a identificat două pericole produse de schimbările climei – seceta și canicula – cu un potențial dăunător pentru producția din mine și ferme, dacă nu se iau măsuri. Chiar și în cel mai optimist scenariu, în care lumea reușește să încetinească ritmul emisiilor de gaze cu efect de seră, fenomenele meteorologice extreme vor apărea cu o frecvență și o gravitate mult mai mari.

Canicula poate îngreuna sau chiar pune în pericol viața muncitorilor la locul de muncă, în timp ce seceta poate distruge culturile și dăuna mineritului, sector puternic dependent de apă. De exemplu, sunt necesare peste două milioane de litri de apă pentru a extrage o tonă de litiu.

”Companiile trebuie să se pregătească pentru o lume în care schimbările climatice vor genera perturbări semnificative ale producției și ale lanțurilor de aprovizionare, inclusiv pentru mărfurile critice. De exemplu, România este în topul primilor 5 producători de grâu și porumb din Uniunea Europeană, iar cum agricultura este dependentă de climă, este nevoie de implementarea unor măsuri atât din partea autorităților, cât și a companiilor pentru atenuarea impactului acestor fenomene. Este nevoie de o colaborare strânsă între companii, guverne și comunități pentru a crea modele de producție și de consum sustenabile”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Lumea se bazează doar pe câteva țări pentru a produce fiecare dintre cele nouă materii prime cheie. Concentrarea cea mai pronunțată este în cazul litiului, cobaltului, fierului și bauxitei, peste 70% din aprovizionarea globală provenind din cel mult trei țări pentru fiecare produs de bază. De exemplu, mai mult de jumătate din producția mondială de cobalt provine din doar cinci mine din Republica Democrată Congo. Această concentrare geografică accentuează riscurile în cazul unor întreruperi ale aprovizionării.

Unele mine și ferme au luat deja măsuri pentru a-și desfășura activitatea în condiții de căldură și secetă. De exemplu, din cauza înrăutățirii secetelor din Chile, unele companii miniere folosesc apă de mare desalinizată.

Producția materiilor prime de bază se confruntă cu riscul de secetă și caniculă

Minerale esențiale

Până în 2050, chiar dacă emisiile de carbon se vor reduce drastic, peste 70% din producția de cobalt și litiu s-ar putea confrunta cu un risc semnificativ, ridicat sau extrem de ridicat de secetă – față de aproape zero în prezent. Mai puțin de 10% din producția de cupru este afectată de aceste riscuri în prezent, însă ar ajunge la peste jumătate într-un scenariu cu emisii reduse în 2050 și la peste 70% într-un scenariu cu emisii ridicate. Cobaltul, cuprul și litiul sunt parte integrantă a tehnologiilor electronice și a tehnologiilor energetice curate.

Culturi cheie

Toate cele trei culturi (grâu, orez, porumb) se confruntă cu riscuri din ce în ce mai mari atât din cauza temperaturilor extreme, cât și a secetei. Aceste trei culturi asigură 42% din caloriile consumate de oameni. Riscul cel mai răspândit și cel mai grav este pentru orez. În prezent, peste 75% din orez este cultivat în condiții de risc semnificativ de caniculă ceea ce arată că, nu doar nivelul de risc este important, ci și modul în care producătorii sunt pregătiți să se adapteze. Estimările OCDE pentru perioada 2023-32 sugerează că cererea globală pentru aceste cereale va crește cu 11-12%.

Metale vitale

Studiul PwC arată că peste 60% din producția mondială de bauxită și fier s-ar putea confrunta cu un risc semnificativ de caniculă până în 2050, chiar și într-un scenariu cu emisii reduse (față de 30-50% în prezent). Aluminiul (din bauxită), fierul și zincul sunt utilizate pe scară largă în industria prelucrătoare, în transporturi și în infrastructură.

Raportul PwC a analizat nouă produse de bază esențiale pentru economia mondială și expunerea lor la riscul de secetă și caniculă. Riscul a fost clasificat ca fiind semnificativ, ridicat sau extrem. Riscul de caniculă este clasificat pe baza duratei de timp care depășește limitele temperaturii globale medii normale (Wet Bulb Globe Temperature [WBGT]). WBGT reflectă impactul combinat al temperaturii și al umidității. Riscul de secetă este clasificat pe baza procentului de timp petrecut în condiții de secetă severă pe o perioadă de 20 de ani. Expunerea minelor și a fermelor cheie, esențiale pentru producția celor nouă produse de bază, a fost evaluată în raport cu stresul provocat de secetă și de caniculă legat de climă, în condițiile actuale și în 2035 și 2050. Puteți citi raportul complet și puteți afla mai multe despre principalele concluzii pentru adaptarea la riscurile climatice pe www.pwc.com.