RAPORT. GRECO cere îmbunătăţirea transparenţei procesului parlamentar din România
Grupul de State din Consiliul Europei împotriva Corupţiei (GRECO) conchide într-un raport publicat joi că România a implementat sau a tratat în mod satisfăcător opt din cele 13 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent rundei a patra, din 2015, cu privire la prevenirea corupţiei în ce-i priveşte pe membrii parlamentului.
De asemenea, se menţionează că ţara noastră a pus în aplicare şi toate recomandările din raportul de follow-up din 2018 privind preocupările legate de reformele judiciare din 2017.
GRECO notează în concluziile raportului, care a fost adoptat la sesiunea sa plenară din iunie a.c. de la Strasbourg, că este „profund regretabil” că de la ultimul raport de conformitate nu a fost înregistrat niciun progres cu privire la celelalte cinci recomandări referitoare la membrii parlamentului, subliniind că „este important ca transparenţa procesului parlamentar să fie în continuare îmbunătăţită şi ca utilizarea procedurii de urgenţă să fie redusă”.
GRECO consideră necesar să fie abordate în continuare conflictele de interese şi regulile cu privire la modul în care membrii parlamentului interacţionează cu lobbiştii, precum şi să fie implementat un sistem de consiliere independentă pentru ca membrii parlamentului să solicite consiliere în materie de integritate.
Cu privire la judecători şi procurori, eforturile depuse pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi al Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor au fost pozitiv reţinute acum în implementarea noilor legi privind sistemul judiciar adoptate şi promulgate în 2022, apreciază GRECO, care „încurajează” totodată autorităţile române să „rămână vigilente”, se arată în raportul citat de Agerpres.
GRECO mai notează în raport că noile legi din 2022 privind sistemul judiciar „au mers spre asigurarea unei independenţe mai puternice pentru procurori şi activitatea lor” şi „au asigurat de asemenea claritate şi predictibilitate în ceea ce priveşte răspunderea judecătorilor şi procurorilor pentru erori judiciare” şi încurajează autorităţile române să continue eforturile privind demersul în curs.