Raport Eurostat: Prețurile produselor agricole scad în primul trimestru din 2024

În primul trimestru al anului 2024, prețurile produselor agricole din UE, atât pentru producții, cât și pentru intrările care nu sunt legate de investiții, au scăzut, conform datelor publicate pe 26 iunie de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Prețul mediu al producției agricole a scăzut cu 6% în primul trimestru al anului 2024 față de același trimestru al anului 2023. În același interval de timp, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (inputuri care nu sunt legate de investiții) a scăzut cu 11 %.

După o perioadă de perturbări, când s-au înregistrat creșteri puternice ale prețurilor la produsele agricole în cursul anului 2021 și în primele 3 trimestre ale anului 2022, viteza creșterii a încetinit apoi și apoi prețurile au început să scadă. Scăderile recente ale producției agricole și ale costurilor inputurilor sunt în direcția unor niveluri mai calme înainte de perturbare.

Schimbările de preț pentru numeroasele producții agricole din primul trimestru al anului 2024 au fost variate și contrastante, mai notează Eurostat. O scădere deosebit de accentuată a fost observată în prețul mediu la cereale, în scădere cu 28%. Prețul laptelui a scăzut cu 12%, cel al ouălor și al culturilor industriale (oleaginoase, proteaginoase, tutun brut, sfeclă de zahăr și altele) a scăzut cu 10% și cel al legumelor proaspete cu 6% (în cadrul căruia s-a înregistrat o scădere deosebit de abruptă de 33% a prețului roșiilor).

În schimb, prețul mediu la cartofi a crescut cu 22%, iar cel al fructelor proaspete cu 20% (în ciuda unei reduceri abrupte de 44% a prețului la lămâi și lime), ca răspuns parțial la impactul condițiilor meteorologice nefavorabile asupra cantitățile recoltate.

Dintre inputurile care nu au legătură cu investițiile, cele mai accentuate ritmuri de scădere a prețurilor s-au înregistrat la îngrășăminte și amelioratori de sol (-31%), hrana animalelor (-16%) și energie și lubrifianți (-12%).

Prețurile trimestriale scad în majoritatea țărilor UE

La nivel național, majoritatea țărilor UE (21 din 25 cu date disponibile) au înregistrat o scădere a prețurilor producției agricole în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru al anului 2023. Cele mai puternice scăderi ale prețurilor au fost în Ungaria (- 24%), Bulgaria și România (ambele -18%) și Slovacia și Cehia (ambele -17%).

În schimb, prețurile au crescut în 5 țări din sudul UE; acestea au crescut cel mai puternic în Grecia (+20%), cu creșteri mai modeste înregistrate în Malta și Spania (+4%) și Portugalia și Cipru (+1%).

În ceea ce privește inputurile care nu sunt legate de investiții (cum ar fi energia, îngrășămintele sau furajele), 24 din 25 de țări UE cu date disponibile au înregistrat scăderi în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023. Cele mai puternice rate de scădere au fost în Croația (-20%), Ungaria (-19%) și Țările de Jos și Irlanda (ambele -17%). Portugalia a fost singura țară din UE care a înregistrat o creștere (+2%), mai arată datele Eurostat.