VIDEO 10 lucruri mai puțin știute din istoria de 95 de ani a clubului Rapid București
La 25 iunie 1923, un grup de muncitori de la Atelierele Grivița înființau Asociația Culturală și Sportivă CFR București. Așa începea, acum 95 de ani, istoria clubului Rapid, unul dintre cele mai iubite din România.
În cei 95 de ani de existență, Rapid a avut o istorie zbuciumată. A trecut prin momente plăcute când a câștigat campionatul, ori Cupa României, a retrogradat în mai multe rânduri, însă a avut puterea să revină de fiecare dată în prima divizie.
Cea mai mare lovitură a fost dată clubului în 2016, când se afla în insolvență, ulterior clubul fiind desființat. Începând din acel moment au fost mai multe încercări de reînființare a Rapidului, mai multe echipe evoluând în liga a cincea, în urmă cu doi ani, iar anul trecut odată cu înființare Academiei Rapid, mai mulți foști fotbaliști ai echipei au pus umărul la „reinventarea” clubului. Anul acesta Rapid a reușit promovarea în Liga a III-a și continuă reorganizarea pentru a ajunge din nou în prima ligă. Dar prin ce a trecut clubul alb-vișiniu în 95 de ani de existență?
În cei 95 de ani de existență, clubul și-a schimbat numele de zece ori. În 1923, la înființare, a purtat numele de Asociația culturală și sportivă Căile Ferate Române București, iar în 1937 s-a numit Rapid București, modelul fiind preluat de la Rapid Viena. În 1945, odată cu preluarea puterii de către comuniști, Rapid devine CFR București, iar din 1950 după ce campionatul se juca după model sovietic se tgransformă în Locomotiva Grivița Roșie București. Din 1958, clubul revine la numele de Rapid București, iar din 1994 se numește UFC Rapid București. În 2001 denumirea se schimbă din nu în AFC Rapid, cinci ani mai tâziu, urmând să se numească FC Rapid. În 2017, odată cu reinventarea clubului se numește AS Academia Rapid, iar acum a revenit la denumirea de FC Rapid București.
Lucrările pentru construcția stadionului Giulești au început în 1936 și s-au încheiat în 1938. Stadionul era o copie la scară mai mică a „potcoavei” lui Arsenal Londra. Chiar dacă a fost gata în 1938, stadionul a fost inaugurat oficial la 10 iunie 1939, în prezența Regelui Carol al II-lea.
Primul meci jucat imediat după înființare a fost pierdut cu 8-4 în fața celor de la Unirea Timișoara.
În sezonul 1932-1933, echipa se înscrie în Divizia A și o face cu câștigând cu 3-2 în disputa cu Ripensia Timișoara, una dintre cele mai titrate echipe interbelice.
A câștigat 13 Cupe ale României. Prima a fost adjudecată în 6 iunie 1935 după ce câștigă cu 6-5 finala cu Ripensia. Între 1937 și 1942 câștigă de șase ori la rând Cupa României, performanță neînregistrată până acum de alte echipe românești.
Rapid este prima echipă din România care a reușit să se califice în finala unei cupe europene. Rapid trebuia să dispute finala Cupei Europei Centrale în compania formaței ungare Ferencváros TC, însă meciul nu s-a mai disputat ca urmare a izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.
Rapid a câștigat primul titlu de Campioană a României în 1967, după ce trei sezoane consecutive a încheiat pe locul al doilea.
În istoria sa de 95 de ani, echipa de lângă Podul Grant a retrogradat de șase ori în liga secundă de cinci ori în mod sportiv și o singură dată din motive administrative, pe motiv că nu obținuse licența pentru Liga 1.
Cea mai usturătoare înfrângere a Rapidului din Capmpionat a avut loc în 1985, când a pierdut cu 9-0 în fața Corvinului Hunedoara.
Rapid a ajuns până în două sferturi de finală a unor cupe europene. În sezonul 1972-1973 a ajuns în sferturile de finală a Cupei Cupelor, fiind eliminată de Leeds United, din Anglia. În sezonul 2005-2006, ajunge în sferturile cupei UEFA fiind eliminată de Steaua.
FOTO: Mediafax