Raed Arafat: În România sunt mult mai mulţi bolnavi de COVID-19

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a declarat că în România, la fel ca în orice ţară cu transmitere comunitară a virusului SARS-Cov-2, numărul cazurilor de îmbolnăvire este cu mult mai mare decât cazurile diagnosticate. Şeful DSU avertizează, în context, că în România încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu.

„Ca în orice ţară care are COVID şi care se răspândeşte comunitar, cum este la noi, cazurile existente sunt mult mai multe decât cazurile care sunt confirmate. Sunt mulţi simptomatici uşor şi asimptomatici, ăsta e şi motivul pentru care am recomandat să poarte masca, pentru că nu ai cum să ajungi să confirmi toate cazurile, este imposibil dar clar că trebuie crescut numărul testelor. Lucrurile vor deveni mai uşoare pe parcurs, depinde acum şi cum evoluează lucrurile” a afirmat Raed Arafat sâmbătă seară, la Digi 24.

„Va fi o perioadă ca în război”

Pe de altă parte, acesta a precizat că în România nu a trecut perioada cea mai dificilă în ceea ce priveşte gestionarea epidemiei. „Încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război pentru că va creşte încă numărul înainte să scadă. Este posibil ca numărul pacienţilor de terapie intensivă să fie în creştere şi nu în scădere în perioada următoare” a sublniat Arafat.

El a mai spune că perioada grea despre care susţine că urmează depinde foarte mult de comportamentul populaţiei, spunând că impactul major este pe secţiile de terapie intensivă şi la unităţile de primiri urgenţe care au paturi ATI.

Medicul mai afirmă că perioada care urmează va fi una foarte grea şi pentru personalul medical, că este posibil să se treacă la orar de lucru de 12 ore cu 12 ore libere, dar şi că este posibil ca alte specialităţi să trebuiască să îi ajute pe anestezişti, infecţionişti şi internişti. Raed Arafat a precizat că din discuţiile cu medicii italieni a aflat că realizarea unei analize cu un computer tomograf poate arăta prezenţa coronavirusului, fără a mai fi nevoie să se aştepte rezultatul unui test PCR.

Raed Arafat relatează de asemenea că apar teste din ce în ce mai rapide pentru depistarea bolii, care nu durează ore, ci doar câteva zeci de minute şi se va ajunge ca pacienţii să fie testaţi pe secţiile spitalelor. „Numărul aparatelor PCR a crescut mult în ţară şi înţeleg că şi numărul testelor este în creştere, aşa că vom depista din ce în cel mai multe cazuri şi asta poate să explice şi creşterea numărului cazurilor” a precizat Arafat.