Raed Arafat explică ce măsuri se iau în cazul unei explozii la centrala nucleară Zaporojie

Secretarul de stat Raed Arafat recomandă populației să nu iasă din casă în cazul unei explozii la centrala din Zaporojie. Potrivit acestuia, DSU va emite alerte dacă norul radioactiv va ajunge în România.

”Distanța care este de câteva sute de kilometri față de România ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României și să fim, la acest moment, feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri.

Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă, atunci măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare.

Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a explicat șeful DSU, Raed Arafat la Antena 3.

Alertă nucleară la centrala de la Zaporojie

Recomandările vin în contextul în care, în Ucraina, este alertă nucleară, după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat că armata rusă a plantat explozibili la centrala Zaporojie. ”Scenariul rusesc de minare a centralei a fost aprobat pentru teroriști”, avertizează liderul de la Kiev.

„Avem informații de la serviciile noastre că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere (reactoare, n.r.) ale centralei nucleare Zaporojie, probabil pentru a simula un atac asupra centralei. Poate că au un alt scenariu. Dar, în orice caz, lumea vede – și nu are cum să nu vadă – că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia, nimeni altcineva.

Am împărtășit cu partenerii noștri informațiile pe care le dețin serviciile secrete ucrainene despre planul rușilor de a mina centrala nucleară de la Zaporojie, acțiune aprobată, bineînțeles, de teroriști.

Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Nova Kahovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău. Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu iartă pe nimeni”, a spus președintele ucrainean într-un mesaj video.