Continuă protestele din sănătate. Sute de angajați din spitale sunt nemulțumiți de reducerea sporurilor

proteste greva spital mediafax newmoney

Aproape două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt lucrul, luni dimineață, pentru a protesta, în curtea unităţii medicale, față de diminuarea sporurilor cu până la 50%. Același lucru au făcut și zeci de angajați ai spitalului bucureștean „Bagdasar Arseni”, care reclama reducerea sporurilor cu până la 1.700 de lei, transmite News.ro. Totodată, noi proteste ar urma să aibă loc, luni, şi la Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta” din Capitală. 

Protestul din curtea Spitalului de Urgență din Craiova a început în jurul orei 8.00, când circa 200 de angajaţi, în mare parte asistenţi medicali şi infirmieri, au scandat, nemulţumiţi că sporurile le-au fost diminuate cu procente între 20 şi 50%.

În cazul angajaţilor Spitalului „Bagdasar Arseni” din București, protestele au început de vineri, iar nemulțumirile țin de faptul că, spun aceștia, au ajuns să piardă din venituri chiar şi 1.700 de lei, după reducerea sporurilor. Cei mai afectaţi sunt asistenţii şi infirmierii, în urma aplicării noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor, anunță News.ro, care mai precizează că o delegaţie a protestatarilor ar urma să discute cu conducerea spitalului.

Mai multe proteste au avut loc, în ultimele zile, în mai multe spitale din țară. Cadrele medicale sunt nemulțumile că sporurile le-au fost micșorate, iar, astfel, veniturile le-au scăzut cu câteva sute de lei sau chiar cu 1.300-1.500 de lei.

Ministrul Sănătății se va întâlni cu managerii spitalelor

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, potrivit Digi24. Sorina Pintea a afirmat că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.

„Am chemat managerii să avem o discuţie, cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm”, a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, pentru Digi 24.

Ministrul Sănătății a spus că în privinţa acordării sporurilor este vorba despre interpretarea corectă a legii şi despre modul în care managerii spitalelor ştiu să gestioneze fondurile. „Trebuie să aplicăm o lege şi să avem în vedere că aceeaşi lege a dus şi la majoări, la creşteri salariale importante pentru medici şi asistenţi medicali. Este vorba până la urmă de interpretarea corectă a legii şi din acest motiv am ales să discut cu fiecare manager să vedem care sunt modalităţile de aplicare şi să îi rog să vadă modul în care s-au repartizat sporurile, dar nu este obligatoriu ca toata lumea să ia sporuri maxime”, a adăugat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății: 10% din angajați vor câștiga mai puțin, în aprilie

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, după negocierile cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca, în baza legii, să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10% din angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună.

„Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanţare a spitalelor, care poate fi aplicat. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare ca să poată compensa nişte pierderi de venituri pe anumite categorii, infirmieri, brancardieri. Este vorba despre a se gospodări fiecare. (…) Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuţie cu sindicatele, au agreat această soluţie de moment. Stimulentele vor acoperi la personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există la spitalele din Capitală medici care câştigă până la 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Deci în momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus dorim să ne păstrăm medicii în ţară”, a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, vineri, după discuţiile cu sindicatele, informează News.ro.

Ea a precizat că aproximativ 10% din angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile mai mici, însă sunt „situaţii punctuale”, care pot fi rezolvate. Ministrul a spus că a prezentat această soluţie sindicatelor încă de acum o lună şi nu ştie de ce nu au agreat-o de atunci. Pintea a adăugat că o a doua soluţie este regândirea regulamentului de sporuri pe categorii de spitale.

„Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei au venit cu propunerea diferenţierii pe categorii de spitale. Mai sunt şi alte soluţii la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri”, a mai spus Pintea.

 

 


FOTO: Mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *