Profesorii riscă să-şi mai ia salariile. Ministerul Educaţiei solicită bani din Fondul de rezervă al Guvernului

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea sumei de peste 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară, la dispoziția Guvernului.

Banii sunt necesari pentru plata salariilor profesorilor din mediul preuniversitar și universitar și pentru plata burselor elevilor și studenților pe luna noiembrie, potrivit Edupedu.ro.

Este a doua oară când Ministerul Educației cere bani Guvernului din Fondul de Rezervă ca să plătească profesorii și bursele. Peste 2 miliarde de lei a cerut și pentru salariile profesorilor pentru luna octombrie și bursele elevilor și studenților pe două luni.

În decembrie anul trecut, ministrul Ligia Deca, accepta cel mai mic buget din istoria recentă a României alocat Educației: Bugetul acesta este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor”.

Nu mai sunt bani pentru salariile pe luna noiembrie

Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Educației cu suma de 3.015.588 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, dintre care:

  • Pentru salariile profesorilor și din mediul universitar pe luna noiembrie, cu plata în decembrie e nevoie de 2.085.847 de mii de lei.

“Menționăm că suma solicitată este necesară pentru acoperirea cheltuielilor salariale aferente lunii noiembrie, cu plată în 14 decembrie 2023, având în vedere prevederile OUG nr. 45/2023 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, respectiv OUG nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat prin care au fost majorate drepturile salariale ale personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, scrie în nota de fundamentare.

De asemenea, Ministerul Educației solicită bani pentru bursele elevilor și subvenții pentru cămine-cantine studențești:

  • 466.363 mii lei pentru asigurarea drepturilor salariale aferente cadrelor didactice din învățământul superior de stat, finanțarea de bază, subvenții pentru cămine-cantine studențești, precum și alte unități din subordinea/coordonarea Ministerului Educației
  • 434.611 mii lei, în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele elevilor din învățământul preuniversitar, pentru plata burselor aferente lunii noiembrie 2023, cu termen de plată 15 decembrie 2023.
  • 28.767 mii lei pentru acoperea cheltuielilor cu bursele studenților din învățământul universitar.