Primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV, confirmat în România! Care sunt simptomele metapneumovirusului uman şi măsurile principale de prevenţie?
Autorităţile sanitare din România au confirmat înregistrarea primului caz de infectare cu virusul HMPV, care face ravagii în China. În prezent, nu există o terapie antivirală specifică sau un vaccin pentru a preveni HMPV.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în cursul zilei de 8 ianuarie a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul metapneumovirusul uman (HMPV). Este vorba despre o orădeancă în vârstă de 67 de ani.
Pacienta nu a părăsit România
Întrucât femeia nu a părăsit România, DSP Bihor a declanșat o anchetă epidemiologică pentru a afla cauza îmbolnăvirii. Potrivit sursei citate de bihon.ro, pacienta suferă de mai multe afecțiuni medicale.
Boala a debutat în a doua zi de Crăciun, iar simptomatologia respiratorie a fost testată PCR la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Pacienta a fost internată pe data de 4 ianuarie, pe secția de Pneumologie, cu insuficiență respiratorie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Lisa Crăiuț, femeia este în stare bună, i se administrează oxigen.
„Pacienta are comorbidități în antecedente, boala a debutat din 26 decembrie 2024 cu simptomatologie respiratorie, fiind testată PCR la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor iar în cursul zilei de azi s-a primit rezultatul testării. Atitudinea de urmat este similară cazurilor de COVID-19”, a declarat pentru sursa citată Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Simptomele metapneumovirusului uman
Simptomele HMPV sunt similare cu cele ale gripei sau ale răcelii comune. Se poate răspândi de la o persoană infectată la alte persoane prin tuse, strănut sau contact personal. Unele simptome comune includ:
– Febră;
– Congestie nazală;
– Durere în gât;
– Dificultăți de respirație.
Perioada de incubație estimatăeste de trei până la șase zile, iar durata depinde de gravitatea infecției.
Potrivit medicilor, copiii mici, adulții în vârstă și cei cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta o boală severă din cauza HMPV.
Uneori, HMPV poate provoca boli grave care ar putea necesita spitalizare. Bronșiolita, bronșita, pneumonia, crizele de astm sau BPOC și infecția urechii (otită medie) sunt câteva complicații.
Măsuri de prevenţie
– Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde pentru a controla răspândirea;
– Acoperiți gura și nasul în timp ce tușiți sau strănutați;
– Considerați purtarea unei măști și evitați contactul cu cei bolnavi;
– Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate;
– Practicați autoizolarea dacă sunteți bolnav.
sursa foto: gettyimage