Prețul petrolului a urcat cu peste 2% pe fondul stimulentelor monetare acordate de China și a conflictului din Orientul Mijlociu

Prețul petrolului a urcat marți, 24 septembrie, cu aproximativ 2%, până la un maxim de trei săptămâni, din cauza știrilor despre stimulente monetare din partea Chinei, cel mai mare importator de țiței din lume, și pe fondul îngrijorărilor că tensiunile tot mai mari din Orientul Mijlociu ar putea afecta oferta regională, transmite Reuters.

China și-a anunțat cel mai mare stimulent economic de la pandemia COVID-19, punând presiune pe creșterea prețurilor. Tensiunile din Orientul Mijlociu au escaladat pe măsură ce Israelul a lansat atacuri aeriene asupra pozițiilor  Hezbollah din Liban, sporind îngrijorările cu privire la potențialele întreruperi ale aprovizionării regionale, notează mansfield.energy.

Producătorii de petrol americani evacuează personalul de pe platformele petroliere din Golful Mexic în așteptarea unui uragan major  în cursul acestei săptămâni. Centrul Național pentru Uragane estimează că un ciclon tropical din Caraibe se va intensifica într-un uragan cu vânturi de până la 180 de kilometri pe oră. Furtuna, care se așteaptă să poarte numele Helene, prezintă riscuri de valuri care pun în pericol în special pentru coasta de nord-est a Golfului și Florida Panhandle.

Regiunea reprezintă 15% din producția de petrol a țării și 2% din producția de gaze naturale, potrivit Reuters. Contractele futures Brent au crescut cu 1,27 dolari, sau 1,7%, până la 75,17 dolari pe baril, în timp ce țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,19 dolari sau 1,7%, până la 71,56 dolari.

În Orientul Mijlociu, o regiune cheie producătoare de petrol, un atac aerian israelian asupra Beirutului a ucis un comandant de rang înalt al Hezbollah, deoarece atacurile transfrontaliere cu rachete ale ambelor părți au crescut temerile unui război cu drepturi depline în regiune.

Grevele riscă să atragă Iranul, membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, mai aproape de un conflict cu Israelul. Iranul sprijină gruparea militantă libaneză.

Între timp, OPEC și-a ridicat previziunile privind cererea mondială de petrol pe termen mediu și lung într-o perspectivă anuală, invocând o creștere condusă de India, Africa și Orientul Mijlociu și o trecere mai lentă către vehicule electrice și combustibili mai curați.

SURSA FOTO: Getty Images