Prețul oțelului creşte spectaculos din cauza efectelor invaziei ruse din Ucraina

Tendinţa de creştere a preţului oţelului în Europa ar urma să continue, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la scăderea livrărilor, la probleme logistice, la sancţiuni şi la majorarea preţurilor energiei, transmite Reuters.

Rusia este al cincilea producător global de oţel, în timp ce ce Ucraina este pe locul 14. Împreună, cele două ţări sunt responsabile pentru o cincime din importurile către UE. În ultimele trei săptămâni, preţurile de referinţă pentru rulourile laminate la cald în Europa au urcat cu aproape 40%. Şi în America de Nord şi în China au crescut preţurile, dar cu 7-8%.

„Cu certitudine preţurile vor creşte în continuare pe termen scurt. Estimăm un avans până la finalul lunii, apoi şi în aprilie. Aprovizionarea a fost întreruptă în Europa şi va dura ceva timp până se va rezolva”, susţine analistul Kaye Ayub de la firma de consultanţă MEPS International.

Chiar dacă sancţiunile occidentale nu se referă în mod special la companiile de oţel din Rusia, problemele logistice şi impactul sancţiunilor au afectat livrările şi afacerile, conform Agerpres. În plus, piaţa oţelului din Europa este afectată de majorarea preţurilor energiei, din cauza conflictului.

Unele companii din Spania, cum ar fi ArcelorMittal şi Acerinox, au redus producţia după începerea războiului, în timp ce în Germania firma Lech-Stahlwerke a oprit producţia.

În februarie, producţia de oţel brut în UE a scăzut cu 2,2% faţă de luna precedentă.