Prețurile petrolului, la cele mai mari niveluri din 2014 până acum

preț petrol getty newmoney

Petrolul este tot mai scump. Prețurile au urcat, joi, la cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, iar tendința este pusă pe seama scăderii stocurilor în Statele Unite și a măsurilor Arabiei Saudite prin care susține creșterea cotațiilor, prin limitarea livrărilor, transmite Reuters, citat de News.ro.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut până la 74,02 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după 27 noiembrie 2014, iar ulterior au fost tranzacţionate în urcare cu 0,5% faţă de închiderea de miercuri. Petrolul american WTI este cotat în creştere cu 0,4%, la 68,75 dolari pe baril, după ce anterior a atins 68,95 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2 decembrie 2014.

„Creşterea se datorează datelor referitoare la stocuri publicate seara trecută în Statele Unite şi a primelor de risc legate de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, dar aceste prime de risc vor fi de scurtă durată, fiind probabil ca investitorii să normalizeze preţurile odată cu atenuarea tensiunilor”, a declarat Barnabas Gan, analist la OCBC, potrivit Reuters. El a apreciat că preţurile sunt un pic prea mari, pe termen scurt, şi că va fi nevoie de semnale clare de îmbunătăţire a factorilor fundamentali.

Reprezentanţii OPEC şi cei ai statelor partenere se vor întâlni vineri, la Jeddah, Arabia Saudită, pentru a discuta despre efectul acordului de reducere a producţiei pentru eliminarea suplusului de ofertă din piaţă.

Reuters a relatat miercuri că Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, ar dori ca preţurile petrolului să crească la 80 sau chiar la 100 de dolari pe baril, ceea ce sugerează că autorităţile de la Riad nu vor modificarea acordului.

În Statele Unite, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei a anunţat, miercuri, că stocurile de petrol au scăzut cu 1,1 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 13 aprilie, la 427,57 milioane de barili, nivel apropiat de media ultimilor cinci ani, de aproximativ 420 de milioane de barili.

Preţurile sunt susţinute şi de aşteptările că Statele Unite vor reintroduce sancţiunile împotriva Iranului, al treilea mare producător de petrol din cadrul OPEC, ceea ce ar reduce şi mai mult oferta de ţiţei din Orientul Mijlociu.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *