Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează Congresului SUA. El a fost întâmpinat cu cu aplauze VIDEO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează online, miercuri Congresului Statelor Unite, el fiind întâmpinat cu aplauze.

Numeroşi aleşi din Congresul american, atât democraţi, cât şi republicani, exercită presiuni asupra preşedintelui american Joe Biden să consolideze reacţia faţă de Rusia, în urma invaziei ruse a Ucrainei. Potrivit AFP, el ar urma să ceară încă o dată instituirea unei zone de excludere aeriană, măsură susţinută de mai mulţi aleşi ai Congresului, dar pe care preşedintele american a respins-o până acum.

Aleşii americani din ambele tabere îi îndeamnă, de asemenea, lui Joe Biden să faciliteze livrarea avioanelor poloneze MiG-29 către Ucraina.

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a amintit americanilor, în discursul rostit în faţa Congresului, de atacurile aeriene de la Pearl Harbour, dar şi de atacul terorist din 11 septembrie 2001, cerând din nou americanilor crearea unei aşa-numite „zone umanitarecu interdicţie de zbor”, care să protejeze populaţia Ucrainei de atacurile aeriene din partea armatei ruseşti. Preşedintele ucrainean aminteşte că aproape o mie de rachete au fost lansate de trupele militare ruse asupra oraşelor ucrainene, arătând că Rusia a atacat nu doar pământul şi pe oamenii Ucrainei, ci şi valorile pe care aceasta le împărtăşeşte cu lumea occidentală.

Zelenski a solicitat din nou miercuri, în discursul adresat  oficialilor americani reuniţi la Capitol Hill, asigurarea aşa-numitei „no fly zone”, subliniind că victimele atacurilor aeriene ale armatei ruse sunt civili inocenţi. El şi-a început discursul amintind americanilor de atacul de la Pearl Harbour

Acesta a cerut oficialilor Statelor Unite să urmărească un videoclip care prezenta viaţa din Ucraina, dinaintea Războiului, dar şi imagini extrem de dure, din ultimele trei săptămâni, filmate în mai multe zone ale Ucrainei, filmul de câteva minute încheindu-se cu mesajul „Închideţi cerul deasupra Ucrainei”.

În finalul discursului, Zelensky s-a adresat americanilor în limba engleză şi sa adresat direct preşedintelui Joe Biden, transmiţând deopotrivă americanilor şi preşedintelui SUA că a fi liderul lumii presupune a fi lider ak demersurilor pentru pace.

Numeroşi aleşi din Congresul american, atât democraţi, cât şi republicani, exercită presiuni asupra preşedintelui american Joe Biden să consolideze reacţia faţă de Rusia, în urma invaziei ruse a Ucrainei.
Potrivit AFP, el ar urma să ceară încă o dată instituirea unei zone de excludere aeriană, măsură susţinută de mai mulţi aleşi ai Congresului, dar pe care preşedintele american a respins-o până acum.

Aleşii americani din ambele tabere îi îndeamnă, de asemenea, lui Joe Biden să faciliteze livrarea avioanelor poloneze MiG-29 către Ucraina.

Miercuri, Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni, fiind aplaudat minute în şir.