Presa americană: Divorțul dintre Bill și Melinda Gates va provoca o undă de șoc în lumea filantropiei
Bill și Melinda Gates au anunțat la începutul lunii mai că divorțează. Anunțul vine după doi ani de la o altă separare răsunătoare în lumea miliardarilor lumii, cea dintre fondatorul companiei Amazon, Jeff Bezos, și MacKenzie Scott. Presa americană vorbește de unda de șoc pe care separarea celor doi o va provoca în lumea filantropiei, pe zona de sănătate publică și de business.
Anunțul de pe Twitter din 3 mai care anunța sfârșitul a 27 de ani de mariaj dintre Bill Gates (65 de ani) și Melinda Gates (56 de ani) a căzut ca un trăsnet în mijlocul agendei publice globale, dominată de știrile din jurul pandemiei de COVID-19.
„După foarte mult timp de gândire și multă muncă la relația noastră, am luat decizia să încheiem mariajul. Pe parcursul ultimilor 27 de ani, am crescut niște copii incredibili, am construit o fundație care funcționează peste tot în lume și le permite oamenilor să trăiască vieți productive, sănătoase. Vom continua să avem aceeași viziune în misiunea noastră și ne vom continua munca împreună la fundație, dar nu credem că putem să creștem împreună ca și cuplu în următoarea fază a vieții noastre. Avem nevoie de spațiu și intimitate pentru familia noastră, pe măsură ce vom naviga în această nouă viață“, a scris Bill Gates pe Twitter, citat de toată presa internațională. Cei doi au împreună trei copii: Jennifer Katharine Gates (25 de ani), Rory John Gates (22 de ani) și Phoebe Adele Gates (18 ani).
Surse spun că cei doi soți s-au separat de facto înainte de anunț. Potrivit publicației The Daily Beast, consultanții de relații publice (PR) și financiari ai cuplului lucrau deja de săptămâni bune la anunțul public despre despărțire, dar și la cum urma să fie gestionată situația.
În ultimele două decenii, doi dintre cei mai bogați oameni ai lumii au reușit să remodeleze întregul sector filantropic și sănătatea publică prin sumele imense donate. Prin urmare, este de așteptat ca impactul divorțului să fie resimțit în toate direcțiile unde donațiile lor au făcut diferența.
„Fundația celor doi este cea mai influentă entitate caritabilă din lume în acest moment, iar despărțirea lor va avea repercusiuni uriașe pentru activitatea ei pe tot globul“, comentează pentru ziarul The New York Times Rob Reich, politolog și profesor la Universitatea Stanford.
Fundația Bill & Melinda Gates, cu active de peste 50 de miliarde de dolari, are 1.600 de angajați și birouri în toată lumea, iar donațiile ating anual aproximativ cinci miliarde de dolari. Merg spre diverse domenii, de la sănătate publică și cercetare medicală până la dezvoltare tehnologică. De pildă, timp de mai bine de două decenii, fundația a alocat miliarde de dolari pentru a promova vaccinarea în țările în curs de dezvoltare și a colaborat cu factorii de decizie din industria farmaceutică pentru a transforma piața, notează în continuare publicația newyorkeză.
„Cei doi au făcut pionierat în materie de megafilantropie, așa cum o știm azi“, este de părere și David Callahan, fondatorul site-ului Inside Philanthropy.
Spre comparație, Ford Foundation, a doua cea mai mare fundație americană, are active de 14 miliarde de dolari și a acordat granturi de 560 de milioane de dolari în 2019.
După decenii la rând în care au dus actele caritabile și donațiile la un alt nivel, cuplul Gates a devenit o forță pe scena lumii, ceea ce i-a înlesnit accesul și la cele mai înalte niveluri guvernamentale, de business și nonprofit, comentează și Vox. Fundația a schimbat la nivel internațional foarte multe vieți, implicându-se nu doar în domeniul sanitar-medical, ci și în cel educațional (cu accent pe educația preșcolară și primară). Doar în anul în care întreaga lume a fost lovită de pandemie, fundația a pus la bătaie nu mai puțin de 1,75 miliarde de dolari în lupta cu noul virus.
Unda de șoc a divorțului dintre Bill și Melinda Gates
Așadar, impactul divorțului soților Gates în toate direcțiile amintite este cea mai clară și proaspătă dovadă a rolului central pe care marii filantropi îl joacă în societate și în lume.
La scurt timp după anunțul-surpriză al cuplului, mai toată lumea, de la critici ai familiei Gates la foști directori care s-au perindat în Fundația Bill & Melinda Gates, căuta avid să înțeleagă ce efect va avea acest divorț asupra celei mai mari entități filantropice a lumii.
Pentru unii, divorțul sugerează că vor urma schimbări strategice majore în următorii ani, cu efect asupra întregului sector nonprofit și cu miză de sute de miliarde de dolari. Pentru alții, este un divorț nu foarte diferit de altele.
„Cred că adevărata poveste nu o reprezintă divorțul în sine și impactul lui, ci reacția publicului larg la această veste. Oamenii au devenit neliniștiți cu gândul la donațiile curente alocate deja, ceea ce reflectă anvergura efectelor pe care decizia celor doi le are asupra întregului sector filantropic“, comentează pentru Vox Megan Tompkins-Stange, profesoară la Universitatea din Michigan și autoarea cărții „Policy Patrons: Philanthropy, Education Reform and the Politics of Influence“.
Și este o temere întemeiată dacă ne uităm la impactul divorțului de acum doi ani dintre Jeff Bezos și MacKenzie Scott. Deși nu se știa la acel moment, lumea filantropiei a fost transformată de divorțul de 36 de miliarde de dolari (suma primită de Scott).
De data aceasta, nimeni nu se îndoiește că divorțul cuplului Gates va reverbera în lumea filantropică, dat fiind că Fundația Bill & Melinda Gates este cel mai mare jucător global în materie de caritate. Cele 50 de miliarde de dolari pe care fundația le gestionează sunt bani donați irevocabil și nu pot fi redirecționați. Apoi, mai sunt cele 150 de miliarde de dolari – averea celor doi, care va fi însă împărțită odată cu pronunțarea divorțului.
Acum, că acei bani ai fundației se află la bunul-plac individual, este posibil să fie direcționați către proiecte diferite, nebănuite anterior divorțului.
Când cei doi, alături de Warren Buffett, lansau acum zece ani Giving Pledge, clubul elitist al câtorva zeci de miliardari din Europa, Australia, Asia și Africa, o mare parte din bani au ajuns în Fundația Bill & Melinda Gates.
Quo Vadis?
Într-un fel, povestea mai interesantă rămâne cea din jurul sumelor care nu au apucat încă să fie direcționate către fundație și care se află încă sub controlul unor vehicule ale familiei, cum este Cascade Investment, casa de investiții personale a cuplului Gates.
Apropiații celor doi speculează că respectivii bani ar fi urmat să fie vărsați treptat în fundație în următoarele decenii, dar acum ar putea ajunge la vehicule precum Pivotal Ventures, compania de investiții personale a Melindei Gates care se concentrează pe proiecte legate de egalitatea de gen, de pildă. Sau către Gates Ventures, casa de investiții a lui Bill.
Sub rezerva anonimatului, un fost director al fundației a ridicat o chestiune la care foarte probabil și alții se gândesc – este posibil ca, în timp, Melinda să se concentreze mai mult pe proiectele Pivotal și mai puțin pe cele ale fundației pe care încă o conduce împreună cu Bill.
Deocamdată însă, lucrurile la fundație se arată liniștite – cei doi vor rămâne la cârma ei. „Vor continua să lucreze împreună pentru a pune la punct și valida strategiile fundației și vor da direcția generală a organizației“, a declarat un purtător de cuvânt.
Dar ceea ce este valabil și pare de bun-simț acum poate să se complice odată cu pronunțarea divorțului, moment după care chiar și cele mai amiabile separări se pot tensiona odată cu trecerea timpului. Prin urmare, este aproape imposibil de anticipat ce va fi în următorii ani sau decenii.
„Chiar dacă ambii conduc fundația, nu văd cum la un moment dat să nu se ajungă la o ciocnire între ceva ce el vrea mai mult și ea mai puțin și invers“, mai comentează un fost executiv, adăugând că există deja numeroase zone minate între fundație, Pivotal și Gates Ventures.
Părerile privind modul în care divorțul va afecta activitatea fundației rămân împărțite chiar și printre cei care au lucrat îndeaproape cu soții Gates. Întrebați să spună pe o scară de la 1 la 10 în ce măsură cred că va fi afectată, un fost executiv a indicat cel puțin 7, un altul a spus 3, iar al treilea a plasat impactul între 0 și 1.
Schimbările mari ar putea veni, crede un alt insider, dar doar când cei doi nu vor mai fi preocupați de procesul în sine, care se anunță destul de complex (doi dintre avocații care au lucrat la divorțul Bezos-Scott îi reprezintă acum și pe cei doi Gates). Până la pronunțare, o parte dintre angajați consideră că operațiunile zilnice ar putea fi încetinite spre blocate dacă cei doi vor ajunge la confruntare, iar sarcina cea mai grea ar urma să cadă pe actualul chief executive officer (CEO) al fundației, Mark Suzman, care va trebui să gestioneze tot boardul (din care fac parte însă doar Bill, Melinda și Warren Buffett).
Dar, în afara fundației, întrebarea este ce se va întâmpla cu ONG-urile care depind direct de bunăvoința și bunul mers al acesteia, mai comentează Vox. „Faptul că un divorț cauzează un asemenea tumult internațional indică o problemă – aceea că o singură fundație a ajuns să aibă asemenea putere“, comentează Megan Tompkins-Stange.
De ce au divorțat Bill și Melinda Gates
În documentele de divorț înaintate, Melinda a descris mariajul cu cofondatorul corporației Microsoft ca fiind „distrus iremediabil“. În declarația publică, cei doi nu au oferit un motiv anume care a determinat ruptura dintre ei.
O întâlnire pe care cuplul Gates a avut-o în 2013 cu Jeffrey Epstein se pare că a lăsat urme adânci, Melinda fiind extrem de supărată pe relația soțului său cu finanțistul, potrivit celor de la The Daily Beast. Informația apare și în cotidianul The Wall Street Journal, pentru care surse au declarat sub rezerva anonimatului că legătura dintre Bill Gates și Jeffrey Epstein, miliardarul condamnat pentru infracțiuni sexuale, ar fi reprezentat o problemă în relația dintre Bill și Melinda Gates.
Potrivit unor surse citate de publicația americană, vechea prietenie cu magnatul Epstein „încă o bântuie“ pe Melinda. Cei trei s-au întâlnit la New York în casa lui Epstein din Upper East Side. La scurt timp, Melinda le-a spus apropiaților cât de neplăcută a fost întâlnirea pentru ea și că era furioasă pe relația dintre soțul ei și Epstein.
Legăturile dintre cei doi au fost semnalate prima dată la final de 2019 de The New York Times, după sinuciderea lui Epstein în Metropolitan Correctional Center din New York, unde își aștepta sentința, în urma acuzațiilor de trafic de pedofilie și trafic de minore.
Gates s-a numărat printre cei care au intrat în vizorul public ca urmare a aflării legăturilor avute cu Epstein, după arestarea acestuia în iulie 2019. Spre deosebire de alți miliardari, politicieni și fețe regale care au intrat în contact cu Epstein, Gates a fost printre foarte puținii care au rămas în relație cu acesta după acuzațiile grave privind abuzurile și traficul sexual practicate.
Potrivit ziarului The New York Times, Gates și Epstein s-au întâlnit de mai multe ori între 2011 și 2013. Publicația americană a scris despre călătoria cu avionul privat al lui Epstein de la New Jersey la Palm Beach (Florida), deși Gates a negat într-un interviu din 2019 pentru The Wall Street Journal că ar fi călătorit vreodată cu Epstein. „Nu am avut nicio relație de business sau de prietenie cu el. Nu am mers împreună în New Mexico, în Florida sau în Palm Beach. La toate întâlnirile la care am fost erau doar bărbați, iar la petrecerile lui nu am fost niciodată. Nu a donat niciodată ceva despre care să știu“, s-a apărat Bill Gates.
Relația a dat semne de răcire prin toamna lui 2014, potrivit The Daily Beast, după ce fundația a donat două milioane de dolari celor de la Media Lab din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), donație înlesnită de Epstein. Informația a fost negată vehement de fundație. După acest incident, Bill a încetat să mai vorbească cu Epstein.
Cum își împart soții Gates averea
Cuplul filantrop a cheltuit în scop caritabil o mare parte din averea de 130 de miliarde de dolari prin fundația familiei până de curând. Cuplul nu avea semnat niciun acord prenupțial, dar împărțirea averii și a datoriilor se va face în termenii unui „contract de separare“.
În ziua în care și-au anunțat public divorțul, Melinda a devenit mai bogată cu 2,5 miliarde de dolari. Bill Gates i-a cedat soției sale active și pachete de acțiuni cu această valoare ale unor companii din Mexic, Canada și Statele Unite ale Americii.
Holdingul Cascade Investment, controlat de cofondatorul companiei Microsoft, a operat aceste mutări de active care aduc sub controlul Melindei Gates cel mai mare business de vânzări auto din SUA, o companie mexicană de îmbuteliere Coca-Cola, o televiziune mexicană și o companie feroviară din Canada, potrivit datelor Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC).
Astfel, Melinda deține acum 4,7% din Coca-Cola FEMSA (pachet ce valorează 121 de milioane de dolari), 6,7% din Grupo Televisa (în valoare de 386 milioane de dolari), un pachet de 1,9% din operatorul celei mai extinse rețele de căi ferate din Canada (în valoare de 1,5 miliarde de dolari) și 3,7% din retailerul AutoNation (în valoare de 307 milioane de dolari).
Cascade va deține în continuare 12,3% din compania feroviară și 19,2% din AutoNation, dar, potrivit SEC, nu va mai avea nicio acțiune în cele două companii mexicane.
Cât despre Microsoft, pe care a fondat-o în 1975 și care l-a făcut miliardar la 31 de ani, Bill Gates fie a donat, fie a vândut o mare parte din participația sa, astfel că azi mai are doar 1% din gigantul tehnologic, iar întreaga lui avere se ridică la 145,4 miliarde de dolari, indică Bloomberg.
De asemenea, potrivit cotidianului The New York Times, familia Gates deține mari întinderi agricole și ferme în SUA. Tot prin Cascade Investment, deține acțiuni în lanțul hotelier Four Seasons.
Melinda (56 de ani) ar putea deveni și mai influentă în următorii ani, cred unii. Ar putea chiar să pună bazele unei noi fundații și să direcționeze donații către alte cauze pe care le sprijină. O zonă de interes a fost în ultima perioadă să investească în chestiuni ce țin de a le conferi femeilor putere economică prin forțe proprii. „Vă puteți imagina că, pe cont propriu, Melinda este un donator mult mai progresist. Va fi o forță a sectorului filantropic în deceniile care vin“, mai comentează David Callahan.
Parcurs de miliardar
În 1995, Gates declara că „internetul este cea mai importantă invenție de la IBM“. Internetul a pus capăt supremației Microsoft.
- BORNE. Născut la Seattle în 1955, William Henry Gates a urmat cursurile școlii Lakeside School, unde a fost coleg cu Paul Allen. Cei doi aveau să fondeze Microsoft, în timp ce Gates era deja student la Harvard. În 1985 era lansat primul sistem de operare Windows.
- CĂSĂTORIA. Bill a cunoscut-o pe Melinda la scurt timp după ce aceasta s-a angajat la Microsoft ca manager de produs (1987).
- SUCCESUL. Gates și Allen au dat lovitura prin parteneriatul cu IBM, în 1980. Microsoft a cumpărat sistemul de operare Q-DOS de la AT&T (era o versiune de Unix), a rebotezat-o Xenix, apoi a vândut-o, cu licență, către IBM. Redenumit MS-DOS, a ajuns dominant pe piața sistemelor de operare pentru calculatoare.
Acest articol a apărut în numărul 116 al Revistei NewMoney
FOTO: Getty