Povestea cercetătorului care testează pe propria piele diete pentru tratarea cancerului, diabetului și obezității
David Harper este membru al unei echipe de cercetare care investighează modul în care dieta ketogenică poate ajuta la stimularea tratamentului în rândul persoanelor cu cancer de sân. În urmă cu șase ani, acesta a decis să testeze dieta chiar pe propria piele, pentru a vedea ce efecte poate avea asupra corpului său, scrie Business Insider.
„Le-am indicat oamenilor un regim alimentar greșit timp 40 de ani și am văzut rezultatele”, spune Harper.
El este convins că dietele bogate în carbohidrați, cu conținut scăzut de grăsimi, sunt principalul motiv pentru care tot mai mulți oameni suferă de pe urma diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, obezității și a cancerului.
Acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în zahăr poate crește rapid nivelul insulinei, care pe parcurs pot crea o rezistență a organismului la insulină și chiar la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, inflamația și obezitatea.
Profesor de anatomie, fiziologie la o importantă universitate din Canada, Harper spune că tocmai studiile sale l-au convis că dieta ketogenică este cea pe care oamenii ar trebui să o urmeze.
„În 12 luni, am dat jos 10 kilograme de grăsime”, spune el. Cu toate că nu era foarte corpolent nici înainte, acesta cântărind 80 de kilograme la 1,75 metri înălțime, noul regim alimentar l-a ajutat să ajungă la doar 68 de kilograme.
Motivul pentru care dieta ketogetonică este atât de eficientă este pentru că modifică modul în care funcționează organismul. În mod normal, corpul uman caută să ardă mai întâi carbohidrații pentru a produce energie, pentru că sunt mai ușor de procesat. În lipsa carbohidraților, însă, organismul începe să ardă grăsimile ca sursă primară de combustibil.
Harper spune că în general își începe ziua cu un iaurt bogat în grasimi, căruia îi adaugă fructe de pădure și nuci, sau cu o porție de bacon cu ouă, la care adaugă roșii și avocado. La prânz, alege de obicei o salată cu pui sau pește, iar seara gătește paste cu o concentrație scăzută de carbohidrați sau carne cu legume, precum conopid, la care mai adaugă de obicei și brânzeturi.
Acesta evită să mănânce cartofi, fasole sau mere, care au o cantitate prea mare de carbohidrați, însă nu evită un pahar de vin sau o mână de fructe de pădure, dacă are poftă.
Harper spune că după ce a urmat această dietă, i-a dispărut complet pofta de dulce, însă acum simte nevoia pentru mâncăruri bogate în grăsimi.
„Acum am poftă de unt. Îmi place untul provenit provenit de la animale hrănite cu iarbă. Aș putea să-l mănânc ca pe cașcaval”, spune el.
Însă nu toți pot să reușească să urmeze un astfel de regim alimentar și să elimine în mare parte carbohidrații. „Trebuie să fii hotărât și să îți spui că ai urmat o cale greșită un timp îndelungat și că ești dispus să renunți la multe dintre aceste mâncăruri pe care le iubești, de care ești atașat emoțional și că vei aborda o dietă diferită pentru că îți va îmbunătăți starea de sănătate”, explică Harper.
Dietele ketogenice sunt folosite de mulți dintre cei cu diabet zaharat de tip 2 pentru a ține boala sub control, și sunt folosite de aroape 100 de ani pentru reduce cazurile de crize de epilepsie în rândul copiiilor.
Unii oameni de știință cred, de asemenea, că o dietă bogată în grăsimi are potențialul de a preveni Alzheimer-ul și există indicii că poate ajuta în tratarea cancerului, dacă este folosită în paralel cu medicamentația specifică.
Harper este chiar membru al unei echipe de cercetare care investighează modul în care dieta ketogenică ar putea ajuta la stimularea tratamentului în rândul persoanelor cu cancer de sân.
Foto: Guliver/Getty Images