Pot fi manipulate telefoanele mobile pentru a exploda, asemenea pagerelor din Liban? Experții spun că este posibil, dar puțin probabil.
Seria explozilor mortale de pagere și stații walkie-talkie deținute de membrii Hezbollah a ridicat, inevitabil, și întrebarea dacă smartphoneurile noastre de zi cu zi ar putea fi programate să detoneze la o comandă venită de la distanță.
Cel puțin 32 de persoane, printre care și doi copii, au fost ucise, iar alte peste 4.000 au fost rănite, după ce câteva mii de dispozitive de comunicare folosite de gruparea armată Hezbollah au explodat aproape simultan, săptămâna trecută, în două zile consecutive, în tot Libanul. Incidente similare, soldate cu cel puțin șapte morți, au avut loc și în Siria. În momentele de panică de după, mulți dintre martorii exploziilor și-au smuls bateriile de pe telefoanele mobile.
Temeri privind riscul de explozie al acumulatorilor litiu-ion au existat și înainte, dar e posbil acest lucru fără o manipulare fizică a telefoanelor? “E o îngrijorare de înțeles, posibilă, teoretic, din punct de vedere tehnic. Dar este, în general, puțin probabil”, spune Hadis Karimipour, cercetător al Universității Calgary, specialist în cibersecuritate.
În cazul pagerelor Hezbollah, unele speculații timpurii au sugerat că acestea ar fi putut fi vizate de un hack digital complex care le-a supraîncălzit până la explozie bateriile. Dar teoria a fost rapid respinsă de experți, în opinia cărora, cel mai probabil, acestea au fost încărcate cu explozibili și mecanisme detonatoare înainte de a intra în posesia Hezbollah. Iar acest lucru s-ar fi putut întâmpla fie printr-o “deturnare” directă a lanțului normal de producție, fie prin producerea/replicarea lor de către o companie-paravan.
Lanțul improbabil al slăbiciunilor
O sursă a agenției Reuters, de exemplu, susține că până la trei grame de explozibil au fost ascunse în pagerele Hezbollah și că acest lucru s-ar fi întâmplat cu luni de zile înainte ca acestea să fie detonate printr-un mesaj codificat care părea să vină de la conducerea grupării, mesaj trimis aproape simultan pe toate dispozitivele compromise.
Comentând situația, Michael Horowitz, șeful Departamentului de Informații al companiei de management a riscurilor Le Beck International, spune că, dacă atacul a fost orchestrat prin infiltrarea lanțului de aprovizionare/producție, ar fi fost nevoie de câțiva ani pentru a-l pregăti și duce la capăt.
Pagerele implicate sunt marca taiwaneză Gold Apollo, însă producătorul de electronice neagă că le-ar fi produs și spune că o altă companie, cu sediul în Ungaria, ar fi fost autorizată să-i folosească numele. Compania în cauză, BAC Consulting, neagă la rândul său că ar fi avut vreo legătură cu producerea acestora.
Hezbollah susține că exploziile ar fi fost rezultatul unei operaţiuni comune între serviciul de informaţii al Israelului, Mossad, şi armata israeliană. De cealaltă parte, Israelul nu a făcut niciun fel de comentarii.
Indiferent de variantă, spune Karimpour, „este ceva ce implică un nivel ridicat de sofisticare și nu este ceva ce se poate întâmpla în timpul procesului obișnuit de fabricare a smartphoneurilor”. “Cele mai multe smartphoneuri moderne sunt construite în moduri care fac ca astfel de manipulări fie foarte dificile, fie aproape imposibile”, confirmă și dr. Lukasz Olejnik, cercetător la Departamentul de Studii de Război al King’s College London.
Cauze și (d)efecte
În uzul de zi cu zi, e puțin probabil ca un telefon modern să explodeze sau să ia foc. Dar, e adevărat, se mai și întâmplă. Anul trecut, de exemplu, un copil din India a fost ucis când un Redmi Note 5 Pro i-a explodat în față, iar telefonul unui bărbat a explodat pe un zbor Air India, provocând o aterizare de urgență. Ca să nu mai pomenim de fiascoul Samsung din 2016, când s-a raportat explozia a aproape 100 de Galaxy Note 7.
Dar, indiferent de brand, cauzele sunt de regulă aceleași:
Căldura excesivă: supraîncărcarea, expunerea prelungită la temperaturi ridicate sau utilizarea intensă pot cauza explozia prin supraîncălzire a bateriilor.
Defecte de fabricație: Componentele defecte sau erorile de proiectare pot crește riscul de funcționare defectuoasă a bateriei.
Avarii fizice: Deteriorarea fizică a bateriei sau a telefonului poate compromite integritatea acestuia, reprezentând un pericol pentru siguranța utilizatorilor.