Portofoliul combinat al Morphosis Capital Fund I a crescut cu 49% în 2021 față de 2020

Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA, un fond de capital de creștere, raportează o creștere totală de 49% a cifrei de afaceri combinate a companiilor din portofoliul său în 2021, comparativ cu 2020. În 2021, cele șase companii din portofoliul fondului au generat venituri combinate de 47 de milioane de euro. Portofoliul Morphosis Capital include următoarele companii antreprenoriale: DocProcess, Medima Health, Clinicile Dentare Dr. Leahu, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym.

În 2021, portofoliul Morphosis Capital s-a dublat, ajungând la șase companii din trei sectoare cheie ale economiei românești. În calitate de fond de capital de creștere, prioritatea noastră este de a accelera dezvoltarea companiilor în care investim și de a transforma viziunea antreprenorilor români în realitate. Suntem încântați că în 2021, împreună cu cei șase fondatori, am reușit să înregistrăm o creștere accelerată pentru toate companiile din portofoliul nostru, în ciuda contextului plin de provocări”, a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner al Morphosis Capital.

Toate companiile din portofoliu și-au continuat dezvoltarea accelerată în 2021 și, în consecință, au existat un total de șase achiziții de tip bolt-on și zece extinderi organice realizate de Medima Health și Clinicile Dentare Dr. Leahu. Numărul angajaților cu normă întreagă din cele șase entități a crescut în 2021, de la 565 la 713 profesioniști, companiile din portofoliu creând astfel aproape 150 de noi locuri de muncă anul trecut.

Am decis să măsurăm impactul companiilor noastre din portofoliu în 2021 folosind indicatorul Global Reporting Initiative (GRI), utilizat de investitori la nivel global, care include valoarea economică generată și reinvestită în economie. Valoarea monetară de 50 de milioane de euro utilizată doar în 2021 pentru salarii, investiții în dezvoltare, contribuții către stat, comunitate, parteneri și furnizori este una semnificativă. Cu toate acestea, impactul nemonetar este și mai important pentru noi, în calitate de investitor. Cu fiecare nouă clinică deschisă, fiecare nouă companie digitalizată sau fiecare nou loc de muncă creat putem vedea impactul pozitiv pe care companiile antreprenoriale locale cu acces la finanțare și un plan îndrăzneț îl au asupra economiei României,” a adăugat Andrei Gemeneanu.

Primul fond al Morphosis Capital se concentrează pe domeniile de sănătate și wellness, patru dintre cele șase companii activând în aceste industrii, respectiv: Medima Health, lanțul de clinici specializate în imagistică și radiologie, Clinicile Dentare Dr. Leahu, cel mai mare lanț de clinici dentare din punct de vedere al distribuției geografice, Cronos Med, liderul pieței de medicină estetică, și lanțul de săli de fitness, Stay Fit Gym.

Prin urmare, Morphosis Capital a pus accentul în 2021 pe reducerea decalajelor în ceea ce privește accesul la asistență medicală în rândul populațiilor deservite insuficient. De exemplu, Medima Health a deschis singura clinică privată de diagnostic imagistic din Călărași și singurul RMN funcțional privat deschis din București pentru a deservi pacienții cu claustrofobie. Clinicile Dentare Dr. Leahu, pe de altă parte, au inaugurat Centrul de Excelență Regional din Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 2 milioane de euro.

Morphosis Capital și companiile partenere au democratizat accesul la servicii de sănătate de înaltă calitate în 15 județe din România, printr-o expansiune rapidă. Această expansiune a susținut impactul pe care companiile din portofoliu l-au avut și s-a tradus prin îmbunătățirea sănătății orale a peste 52 de mii de pacienți, diagnostic imagistic corect pentru 30 de mii de pacienți, creșterea încrederii a peste 29 de mii de pacienți care au beneficiat de proceduri estetice, precum și îmbunătățirea bunăstării fizice a peste 7 mii de persoane. În plus, în ceea ce privește impactul asupra mediului, DocProcess a contribuit la salvarea a 1.200 de copaci prin procesarea și arhivarea documentelor în format electronic.

Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA a fost lansat în decembrie 2018, cu un capital subscris de 50 de milioane de euro și un plan de investire a capitalului până la sfârșitul anului 2022 în companii antreprenoriale românești din domenii precum sănătate, tehnologie, producție și servicii B2B. În 2021, Morphosis Capital a investit capital în trei noi companii – EMI, liderul din România în soluții și servicii integrate pentru acces industrial, Cronos Med, liderul pieței de medicină estetică, și Stay Fit Gym, al doilea cel mai mare lanț de săli de fitness din România după numărul de centre deschise.

Pentru 2022, fondul mai are capital pentru încă o investiție într-o companie locală sau pentru utilizarea potențială a unui capital de follow-up, împreună cu coinvestitori, în una dintre cele șase companii aflate deja în portofoliu. Decizia finală în acest sens va fi luată pe parcursul anului.