PODCAST. Despre educația online și cât pierdem din închiderea școlilor cu Măriuca Talpeș, Softwin

Măriuca Talpeș (57 de ani), cofondatoare Softwin și Bitdefender, a făcut un calcul pe baza unor studii internaționale, care arată că pierderile economice generate de disfuncționalitățile sistemului de educație pe timp de pandemie se vor ridica în următoarele decenii la 134 de miliarde de euro. Iar acesta este doar un calcul de etapă.

Acest podcast a fost realizat pe 16 octombrie 2020 (înainte de reînchiderea școlilor și introducerea noilor restricții) și durează 31 de minute.

Câteva dintre observațiile Măriucăi Talpeș, la Podcast de criză

„Organizația Națiunilor Unite a spus că (pandemia, n.r.) este o catastrofă a educației pentru o generație întreagă. 1,6 miliarde de copii sunt afectați acum de pandemie. Când vorbim de catastrofă, aceasta e măsurată inclusiv economic.”

„Reprezentanți ai OECD-ului au măsurat ce va însemna pentru generațiile care acum sunt în școală cele trei luni (martie-iunie) în care nu s-a făcut școală. Țările care au avut școlile închise vor pierde 1,5% din PIB în fiecare an pe perioada cât acești copii vor fi în economie. Asta ar însemna echivalentul a 69% din PIB-ul actual al unui an. Pentru România înseamnă o pierdere de 134 de miliarde de euro numai pentru acele trei luni.”

„Prăpastia dintre copiii care sunt la un profesor bun și copiii care sunt la un profesor care are dificultăți acum va fi mult mai mare.”

„Partea bună este că părinții s-au apropiat de școală, de ce învață copiii la școală și de profesori. Acolo unde directorul școlii este un lider și știe ce înseamnă managementul școlar, totul merge perfect. Sunt exemple și în mediul rural.”

„Cea mai eficientă metodă de a progresa pentru profesori este comunitatea de învățare practică, adică înveți de la celălalt, aplici la tine în clasă poate un pic diferit, vii înapoi, spui cum ai aplicat și roata se învârte.”

„Cred că, după ce se va termina pandemia, o bună parte din ce inovăm și ce descoperim acum va rămâne în sistem. Eu discut cu profesori care mi-au spus că <<Măriuca, eu dacă mă întorc la clasă și nu o să am nicio problemă de scenariul galben și roșu, voi păstra tabla digitală, voi păstra tabeletele și telefoanele la copii, îi voi împărți pe grupuri, și voi lucra în digital cu ei, pentru că sunt foarte multe lucruri pe care cu creta pe tablă nu pot să le fac>>.”

„Am lansat o aplicație pentru mobil, Agerio, care se adresează acelor părinți care simt că copilul a rămas în urmă, la matematică deocamdată, și nu îl mai pot ajuta, pentru că matematica devine grea și au nevoie de ajutor la distanță. Prin Agerio oferim acest profesor la distanță, pentru un ajutor rapid. Prima ședință este gratuită. După care se plătește fiecare întâlnire”.

„Mai ales startup-uri din zona de AI ne-au cerut ajutor (finanțare n.r.).”

Măriuca Talpeș, carte de vizită

Numele Măriucăi Talpeș, una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din România, este legat în business de Softwin și furnizorul de soluții de securitate Bitdefender, companii pe care le-a cofondat împreună cu soțul său, Florin Talpeș. În viața de zi cu zi, coordonează Softwin, afacere cu venituri de circa două milioane de euro anul trecut care activează mai ales în e-learning (Intuitext) și R&D. Este promotorul progragmului Merito (destinat ridicării nivelului de pregătre al profesorilor români) din cadrul Romanian Business Leaders. În timpul liber, este pasionată de dans și cântă la flaut și pian.

Acest podcast folosește fragmente muzicale din „Sonate pentru flaut” (G.F. Handel), „Jerusalema” (Master GK), „Dunărea albastră” (Johann Strauss II).