Plată în rate vs. economii proprii: ce și de ce să alegi în cazul unor nevoi urgente? (P)

Atunci când ai nevoie urgentă de o achiziție importantă sau o cheltuială neprevăzută, ai în general două opțiuni: să plătești în rate sau să folosești economiile proprii.

Fiecare dintre aceste variante vine cu avantaje și dezavantaje, iar alegerea depinde de mai mulți factori personali și situaționali. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

Plata în rate – opțiune financiară pentru nevoi urgente

Plata în rate este un concept financiar care permite achiziționarea de bunuri și servicii prin rambursarea valorii acestora în tranșe, la intervale regulate de timp. Această metodă de plată este recomandată în special atunci când vrei să achiziționezi un produs sau serviciu, dar nu ai suma integrală, la momentul respectiv.

Dintre ofertele existente pe piață, este important să alegi cele mai bune opțiuni pentru plăți în rate. De exemplu, prin cardul de cumpărături în rate fără dobândă* CardAvantaj, ai acces la peste 9500 de magazine fizice și online, furnizori de servicii și consultanță. Accesează lista de parteneri CardAvantaj și rezolvă rapid problemele urgente pe care le ai, în condiții optime, fără să te îndatorezi pe termen lung.

Achizițiile în rate îți asigură acces rapid la resurse financiare. Poți obține fondurile de care ai nevoie, chiar dacă nu dispui de fonduri suficiente. Dacă ai economii, le poți păstra pentru situații imprevizibile mai grave. Ratele îți permit să împarți costul pe o perioadă mai lungă, făcând mai ușor de gestionat plățile lunare în funcție de veniturile tale curente.

Economii proprii – sursă de bani pentru urgențe

Economisirea propriilor bani reprezintă o componentă de bază în strategia financiară a fiecăruia dintre noi. Poate fi realizată prin diverse strategii, de la stabilirea unui buget și limitarea cheltuielilor inutile, până la investirea într-un fond de economii. De exemplu, alocarea unei anumite sume de bani în mod regulat într-un cont de economii te poate ajuta să acumulezi sume semnificative în timp. De asemenea, crearea unui fond de urgență este o măsură importantă, acesta fiind destinat exclusiv acoperirii cheltuielilor neprevăzute.

Utilizarea economiilor proprii în cazul unor nevoi urgente are numeroase beneficii. O astfel de abordare elimină necesitatea de a plăti dobânzi sau alte taxe asociate cu împrumuturile. În plus, având la dispoziție economii proprii, beneficiezi de mai multă libertate și flexibilitate în luarea deciziilor financiare.

Utilizarea economiilor proprii nu este lipsită de riscuri. Dacă toate economiile sunt utilizate pentru a face față unei situații de urgență, nu vor mai rămâne bani pentru alte nevoi sau investiții. Analizează toate opțiunile disponibile (plăți în rate, credite) și apelează la fondul de rezervă într-o manieră prudentă și bine gândită.

Cum să alegi cea mai bună metodă de finanțare?

Compară costul total al unui credit sau a ratelor cu valoarea economiilor tale. Dacă ratele au dobânzi mici sau ai acces la achiziții în rate fără dobândă*, plățile eșalonate reprezintă o alternativă avantajoasă. Când ai venituri stabile și sigure, ratele pot fi o opțiune ușor de gestionat. Dacă ai venituri fluctuante sau nesigure, folosirea economiilor este o variantă mai sigură, pentru a evita angajamentele pe termen lung.

Găsește un echilibru între cele două variante de rezolvare a cheltuielilor urgente. Încearcă să folosești o parte din economii și să acoperi restul prin rate, reducând astfel atât costurile creditului, cât și impactul asupra fondului de urgență.

*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.