Peste 300 de virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator australian. Amplă anchetă pentru încălcarea protocoalelor de biosecuritate
Guvernul din Australia a anunțat că sute de mostre de virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator, iar în prezent a fost lansată o anchetă cu privire la încălcarea protocoalelor de biosecuritate.
Guvernul a ordonat Departamentului de Sănătate Publică din Australia să investigheze imediat încălcarea protocoalelor de biosecuritate.
Astfel, s-a raportat că 323 de fiole cu mai mulți virusuri infecțioase, inclusiv virusul Hendra, Lyssavirus și Hantavirus, au dispărut din Laboratorul de Virologie de Sănătate Publică din Queensland în august 2023.
Ministrul australian Timothy Nicholls a declarat că încălcarea protocoalelor de biosecuritate și dispariția probelor de virusuri infecțioase este o chestiune foarte serioasă.
Departamentul de Sănătate din Queensland ar trebui să investigheze acest lucru, astfel încât să nu se repete”. Sam Scarpino, director de inteligență artificială și științe ale vieții la Universitatea Northeastern din Boston, spune că dispariția virusurilor din laboratorul din Australia echivalează cu o defecțiune gravă a biosecurității.
Cât de periculoase sunt Hendra, Hantavirusul și Lyssavirusul
Hendra este un virus zoonotic (de la animal la om) găsit doar în Australia. Acesta a fost identificat pentru prima dată în mijlocul anilor 1990, după ce a infectat și ucis mai mulți cai în Australia. El se poate transmite de la animal la om. Deși infectarea oamenilor este rară, consecințele sunt devastatoare. Rata de mortalitate la oameni atinge un procent alarmant, 57%.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Lyssavirusul este un grup de virusuri care pot provoca rabie, transmite b1.ro.
Hantavirusul este purtat de rozătoare și poate provoca sindromul pulmonar cu hantavirus (HPS), care are o rată a mortalității de aproximativ 38 la sută.
Laboratorul nu a putut concluziona dacă virușii au fost distruși sau scoși din depozitul securizat, dar nu par să fi fost furați. „Nu există nimic care să sugereze că acestea au fost luate din laborator. În al doilea rând […] nu avem nicio dovadă că virusul Hendra a fost folosit în vreun fel de arme în niciun laborator de cercetare”, a spus Nicholls la o conferință de presă.
„Desigur, toate aceste cercetări sunt făcute în secret. Procesul de armare a unui virus este foarte sofisticat și nu este ceva ce face un amator”.
S-a aflat de probele dispărute în mod misterios după ce defectarea unui congelator în care erau depozitate acestea la Laboratorul de Virologie de Sănătate Publică din Queensland. Aceste probe au fost transferate într-un congelator funcțional fără ca documentele corespunzătoare să fi fost finalizate. Este posibil ca materialele să fi fost îndepărtate din acel depozit securizat și pierdute, sau altfel nu au fost identificate”, au precizat autorităţile australiene.
Niciun caz de infectare cu Hendra sau Lyssavirus nu a fost detectat la oameni în Queensland în ultimii cinci ani și nu a existat niciun raport de infecții cu Hantavirus la om vreodată în Australia.