Persoane care s-au dat drept Elon Musk au furat cel puţin 2 milioane de dolari de la investitori

elon musk tesla spacex afp mediafax newmoney

Persoane care s-au dat drept Elon Musk au furat în ultimele şase luni cel puţin 2 milioane de dolari de la investitori prin înşelătorii cu criptomonede, potrivit Comisiei Federale pentru Comerţ, transmite CNBC.

Furtul a avut loc în cadrul unei escrocherii în care escrocii pozează în celebrităţi sau personalităţi cunoscute în lumea criptomonedelor. Aceştia promit să ”multiplice” criptomonedele trimise de investitori, dar în schimb şi le însuşesc.

Escrocheriile cu criptomonede s-au înmulţit începând din octombrie anul trecut, atingând în primul trimestru cel mai ridicat nivel consemnat vreodată, potrivit datelor publicate luni de FTC.

Perioada coincide cu creşterea puternică a preţului bitcoin şi al altor monede digitale populare.

Bitcoin a fost cotată pe 31 martie la peste 59.000 de dolari, un preţ cu 450% mai mare faţă de nivelul de 10.710 atins la închiderea tranzacţiilor din 30 septembrie.

Elon Musk, personaj cheie pe piața criptomonedelor

Musk, CEO-ul Tesla, este un mare susţinător al criptomonedelor. Într-o declaraţie depusă la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare, în februarie, Tesla a dezvăluit că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

În martie, Musk a spus că Tesla va accepta bitcoin pentru achiziţiile de vehicule. (De atunci, el a dat înapoi din cauza preocupărilor legate de mediu).

Compania SpaceX a lui Musk a mai anunţat recent că va accepta dogecoin ca plată integrală pentru un zbor către Lună, în primul trimestru al anului viitor. De asemenea, s-a referit la el însuşi drept ”dogefather”.

Creşterea Bitcoin ar fi putut atrage noi investitori dornici de profit – care au căzut în mâinile escrocilor, mai ales că cripto este un teritoriu necunoscut pentru mulţi investitori, potrivit FTC.

Aproape 7.000 de persoane au raportat investiţii în criptomonede false, din octombrie până în martie, şi că au pierdut în total peste 80 de milioane de dolari, potrivit FTC. Acestea sunt de aproximativ 12 ori numărul de rapoarte şi cu aproape 1.000% mai multe pierderi raportate decât în ​​aceeaşi perioadă a unui an mai devreme, a spus agenţia. Cifrele reale pot fi mult mai mari, deoarece datele reflectă doar escrocheriile raportate de consumatori.

Persoana tipică a raportat o pierdere de 1.900 de dolari. Tinerii investitori (cei cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani) au fost de peste cinci ori mai predispuşi să raporteze pierderea banilor din escrocheriile cu investiţii în criptomonede, potrivit FTC.

Nu este prima dată când numele lui Musk este exploatat de escroci. În 2020, escrocii cripto au vizat Twitter şi au preluat conturi de profil înalt ale reţelei sociale, inclusiv cel al lui Elon Musk.

După cum a raportat anterior CNBC, escrocii au câştigat cel puţin 121.000 de dolari în bitcoin din eforturile lor de hacking.

Escrocii cripto nu îşi însuşesc doar identitatea lui Musk pentru a-şi înşela victimele. Aceştia imită adesea o autoritate guvernamentală sau o afacere cunoscută. Mulţi investitori au raportat că au încărcat numerar în bancomate bitcoin pentru a plăti impostori care pretind că provin de la Administraţia de securitate socială, potrivit FTC.