PERCHEZIŢII la Casa de Comerţ Unirea, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii
UPDATE. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat legat de percheziţiile făcute la Casa Unirea că au fost nişte sesizări pe care le-a primit şi a luat decizia să trimită Corpul de Control în verificare, pentru că erau sume alocate prin Casa Unirea de peste 50 de milioane de lei şi neîncasate, de la 3 societăţi comerciale.
”La Casa Unirea au fost anumite sesizări făcute de AGA către ministrul Agriculturii. În acel moment, am luat decizia să trimit Corpul de Control în verificare, pentru că erau sume alocate prin Casa Unirea de peste 50 de milioane de lei şi neîncasate, de la 3 societăţi comerciale”, a spus ministrul Florin Barbu, după şedinţa de Guvern.
Potrivit News.ro, ministrul a precizat că Corpul de Control a întocmit un raport de inspecţie fiscală iar acesta a fost trimis către organele de cercetare penală.
____________________________________________________________________________
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac zeci de percheziţii în Bucureşti şi alte 12 judeţe într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2023 – 2024 de Casa de Comerţ Unirea, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.
Potrivit DNA, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 60 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a 12 judeţe (Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Giurgiu, Constanţa, Iaşi, Timiş, Caraş Severin, Cluj, Bihor, Maramureş, Arad), reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile sau punctele de lucru ale unor societăţi comerciale.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, în perioada 2023 – 2024” se menţionează în comunicat.
Potrivit surselor judiciare citate, prejudiciul în acest caz depășește 40 de milioane de lei, fiind vorba despre infracţiunea de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte cu fermierii.
Nereguli grave constatate şi de inspectorii din Ministerul Agriculturii
În luna februarie a acestui an, Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii anunța că a constatat nereguli în activitatea managementului societăţii Casei de Comerț „Unirea”, în urma controlului derulat în ultimele două luni, iar printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 milioane de lei.
Controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.
„Peste 95% din această sumă reprezintă sume aferente facturilor neîncasate provenind de la 14 societăţi comerciale partenere (clienţi). Precizăm că din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăţi comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de către societatea Casa Unirea înregistrează şi peste 100 de zile întârziere, cea mai veche factură emisă şi neîncasată având scadenţa la data de 24.07.2023″, se arăta în documentul transmis de Ministerul Agriculturii, potrivit adevarul.ro.
De asemenea, pe durata controlului, directorul general al societăţii Casa Unirea (Mariana Cotoi, n.r.) nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale. În plus, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societăţii a comunicat faptul că au fost iniţiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată – bilete la ordin şi file CEC.
Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA, înființată de fostul ministru Petre Daea
Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, la inițiativa lui Liviu Dragnea, care susținea că scopul este de a-i ajuta pe micii fermieri să își valorifice produsele. În aprilie 2019, Guvernul PSD a aprobat majorarea capitalului social al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea la 93 de milioane de lei.
Proiectul inițial al acestei societăți naționale prevedea deschiderea unui lanț de 60 de magazine la nivel național, în care să fie comercializate exclusiv produse româneşti provenite de la mici producători, însă până la finalul anului 2019 au funcționat doar două centre, unul în București și unul în Sibiu.
Proiectul a fost sistat în timpul mandatului ministrului Adrian Oros și reluat ulterior, în octombrie 2022, tot sub conducerea lui Petre Daea, odată cu semnarea unui contract cu producătorii autohtoni pentru vânzarea a 100 de tone de legume.
sursa foto: focus-agricol.ro