Patru din zece elevi din mediul rural au luat sub 5 la Evaluarea Națională. Numărul lor a crescut cu 10% față de anul trecut

Dacă anul trecut 30% dintre elevii din mediul rural nu reușeau să ia peste 5 la Evaluarea Națională de la final de clasa a VIII-a, anul acesta procentul a ajuns la aproape 40%. În același timp, numărul de note sub 7 este de două ori mai mare în rândul elevilor de la sate față de colegii lor din mediul urbam. Aceste cifre arată foarte clar că fenomenul lipsei accesului la o educație de calitate în mediul rural s-a agravat, atrage atenția fundația World Vision România.

Diferențe notabile între elevii din mediul urban versus cei din mediul rural sunt și în privința notelor între 5 și 6. Mai exact, 4.9% dintre elevii din mediul urban au obținut medii între 5 și 5.49 la Evaluarea Națională, în timp ce numărul copiilor de la sate care au obținut aceste rezultate este aproape dublu. Mai, exact 8.6% dintre elevii din mediul rural au luat între 5 și 5.49 la această sesiune de examen.

De două ori mai mulți elevi în mediul rural care au obținut medii sub 7

O diferență notabilă este și pentru mediile între 5,5 și 6. Concret, 5.6% dintre elevii din mediul urban au obținut aceste rezultate, în timp ce procentul elevilor din mediul rural depășește 8%.

Dacă ne referim la procentele de copii care au obținut sub media 7, datele transmise de Ministerul Educației arată cât de mare este procentul copiilor care nu se apropie nici măcar de un nivel mediu. Peste 70% dintre elevii de la sate au luat note sub 7 la Evaluarea Națională. Comparativ, procentul copiilor de la orașe care au luat mai puțin de 7 este aproape de două ori mai scăzut.

Datele World Vision România, colectate din comunitățile cele mai vulnerabile din mediul rural în care activează fundația, arată că există mai multe cauze pentru care copiii din mediul rural rămân mult mai în urmă față de colegii lor.

  • 24% dintre copii nu sunt ajutați de nimeni la teme;
  • 14% dintre părinții elevilor de gimnaziu spun că nu fac nimic dacă ai lor copii nu se descurcă la teme;
  • 47% dintre adolescenți spun că doar uneori sau niciodată nu le place școala;
  • Aproape o treime dintre profesori spun că proporția elevilor cu pierderi de învățare este între un sfert și o jumătate din totalul clasei;
  • Doar 67% dintre părinți susțin că profesorii folosesc metode atractive de predare;
  • 35% dintre adolescenți spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală.

„Faptul că 40% dintre elevii de la sate nu au reușit să ia peste 5 la Evaluarea Națională este un dezastru nu doar pentru mediul rural, ci pentru întreaga noastră societate. Este o condamnare la excluziune socială pentru toți acești copii. Trebuie să înțelegem că aceste dificultăți nu apar brusc în clasa a VIII-a, ci sunt rezultatul unui drum îndelungat și anevoios care începe din ciclul primar, când copiii din mediile vulnerabile nu primesc suportul de care au nevoie din partea familiei: nici pentru teme, nici financiar pentru chestiuni de bază ca hrana și rechizitele.

Iar în momentul în care au mai mulți copii în aceeași clasă, în urmă cu procesul de învățare, cadrelor didactice le este foarte greu să facă față – în absența unui program de afterschool dedicat pentru remedierea pierderilor sau fără profesori de sprijin care să lucreze în mod special cu copiii care au cea mai mare nevoie.

Drumul acesta continuă la fel de greu în gimnaziu pentru tine, ca elev de la sat, când școala începe poate să fie mai departe de casa ta sau când părinții te trimit la munca câmpului. O alta cauză a faptului că foarte mulți copii nu au luat media 5 este că nu s-a investit în recuperarea pierderilor acumulate în clasele a V-a și a VI-a, respectiv a pierderilor acumulate de absența școlii în pandemie. Deși am atras atenția de nenumărate ori prin studiile noastre că pierderile sunt majore, nu s-au făcut investiții semnificative în programe de recuperare.

Din păcate, aceste rezultate dramatice nu ar trebui să ne fi luat pe neașteptate și nici cauzele. Ne îngrijorează că nu se asumă, real, un plan cu măsuri concrete și programe cu acțiuni integrate care să adreseze nevoile copiilor și nevoile de investiție în educație”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

78% dintre copiii de la sate de clasa a VIII-a din programul Vreau în clasa a 9-a au obținut note peste 5 la această Evaluare Națională. Dintre cei 100 de absolvenți, organizația anunță că 21 de bursieri au obținut note peste 9, dintre care unii candidați au luat nota 10 la ambele probe. Este și cazul Marei.

„Timp de patru ani, am primit ajutor și ghidare constantă. Am învăţat mai mult decât poate un test să demonstreze. Acest 10 înseamnă că am dormit bine în seara dinaintea examenului, că altfel nu știam să-mi scriu nici numele. Cunoștinţele mele ar fi rămas aceleași chiar dacă luam o altă notă. Cred că acest gând m-a ajutat să iau 10, fiindcă nu mă aflam sub nicio presiune, nici din partea școlii, nici a familiei. Consider totuși că zecele meu, și al nimănui altcuiva, nu e la fel de important cum ar fi promovarea tuturor elevilor de clasa a opta și continuarea educaţiei acestora, eliminarea analfabetismului funcţional, ridicarea nivelului țării, nu doar al câtorva copii”, a declarat Mara Surugiu, absolventă clasa a VIII-a și membră a Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România.

Prezența adolescenților din programul Vreau în clasa a 9-a la Bac și Evaluarea Națională

Peste 32 mii de tineri care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat 2023, a anunțat Ministerul Educației, care apreciază că numărul este relativ constant în ultimii ani. Comparativ, în programul Vreau în clasa a 9-a al World Vision Romania, rata de înscriere la examenul maturității este semnificativ mai mare, respectiv 93%.

Când vine vorba de Evaluarea Naţională, 1 din 10 copii din clasa a VIII-a nu s-a înscris la Evaluarea Națională. Mai exact, 15.500 de elevi din 170.000 aflați în clasa a VIII-a fie nu și-au dorit să participe la examene, fie au rămas repetenți. Comparativ, dintre cei 100 de copii de clasa a VIII-a înscriși în proiect, doar unul nu s-a înscris la examenul de Evaluare Națională.

Combatem cauzele și vedem efectele

Din rapoartele Fundației World Vision Romania reiese faptul că randamentul scăzut al elevilor de la sate și abandonarea studiilor au ca principalele cauze sărăcia și calitatea mai scăzută a actului educațional. Prin programul Vreau în clasa a 9-a, de 14 ani încoace reușim să combatem aceste fenomene prin intervenții precum:

  • burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor de maximă necesitate precum cazarea la căminul din oraș, naveta sau rechizitele școlare;
  • meditații pentru disciplinele la care se susține Bacalaureatul;
  • acces la programe de mentorat și dezvoltare personală;
  • oportunități de stagii de practică sau pentru voluntariat;
  • tabere de vară în care se desfășoară activități de educație non-formală.

Alături de copiii de la sate, din 2008

De la debutul programului, în 2008, peste 4.100 de adolescenți de la sate au fost sprijiniți să își continue studiile la liceu prin programul Vreau în clasa a 9-a.

”Subiectele nu mi s-au părut foarte grele, mai ales la matematică, unde aveam emoții mai mari. Dar meditațiile gratuite oferite de World Vision și sfaturile profesorilor au contat, așa că sunt optimistă cu privire la note”, spune Miruna, bursieră în programul Vreau în clasa a 9-a și absolventă de clasa a XII-a.

Pentru a sprijini tinerii de la sate să facă liceul, puteți trimite 2 euro/lună prin SMS la 8845 cu textul LICEU. Pentru alte donații, click aici: https://bit.ly/3QaY9GR

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.