Paşaportul verde COVID-19 va fi testat în România pe 21 mai

Românii vaccinaţi împotriva COVID-19 vor avea acces la paşaportul verde care le va facilita libera circulaţie în ţările UE atâta timp cât va mai dura pandemia de COVID-19.

Termenul vehiculat, la nivel european, pentru realizarea acestor certificate verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021, dar nimic nu este sigur la acest moment. În multe ţări au început deja testele pentru conexiunea datelor medicale cu platforma digitală realizată la nivel european, iar România a fost programată pentru probe la sfârşitul lunii mai.

Certificatele vor conţine un cod QR şi se vor putea vizualiza sau descarca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care a trecut prin boală sau care deţine un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital sau în format tipărit.

Soluţii tehnice dezvoltate de STS

Paşapoartele verzi vor fi realizate în România de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). „Soluţia tehnică dezvoltată de instituţia noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricţiilor de testare sau carantina la trecerea frontierei„, se precizează într-un comunicat al STS, potrivit ziare.com.

În luna mai, la nivel european, are loc testarea de interconectare între ţările membre şi infrastructura digitală europeană (Digital Green Certificate Gateway – DGCG) care va centraliza şi administra cheile publice ale ţărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi.

Pentru acest test, România a fost programată pentru ziua de 21 mai. STS a transmis către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea de către fiecare ţară a procesului de generare şi verificare a acestora. „Acestea au fost verificate şi validate cu succes de către ţările membre„, se arată în comunicatul STS.

Portalul de unde ne vom putea descărca paşapoartele verzi nu va putea fi funcţional fără un regulament acceptat de toate ţările membre ale UE, dar acesta urmează să fie adoptat până la finalul lunii iulie.

În ce condiţii se va folosi paşaportul verde

Adeverinţa electronică verde sau pasaportul verde va fi acceptat în toate statele membre ale UE, iar orice cetăţean european care îl deţine ar trebui să fie exceptat de la restricţiile privind libera circulaţie şi nu i se va mai cere la graniţă să prezinte un alt document prin care să dovedească faptul că a trecut prin boală, că a fost vaccinat sau că are un test PCR negativ.

Se discută inclusiv despre o aplicaţie web pentru certificatele (paşapoartele) verzi şi o aplicatie pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în ţară sau emise de alte state. Informaţiile vor putea fi verificate cu ajutorul unui cod QR care va genera date de identificare (nume, prenume şi data naşterii), precum şi informaţii medicale esenţiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoţite de cartea de identitate.

Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil, dar cetaţenii care nu se descurcă foarte bine cu tehnologia modernă pot solicita şi o versiune tiparită.