Parchetul European ar putea să-şi înceapă activitatea de la 1 iunie
Parchetul European, un nou organism de luptă împotriva infracţiunilor privind bugetul Uniunii Europene (UE), ar putea să-şi înceapă anchetele la 1 iunie, după mai multe luni de întârziere, apreciază şefa acestuia, Laura Codruţa Kövesi.
Procurorul-şef a trimis o scrisoare comisarilor europeni ai Justiţiei, Didier Reynders, şi Bugetului, Johannes Hahn, în care le propune această dată, a anunţat miercuri, într-un comunicat Parchetul European.
Această nouă instanţă urma, iniţial, să-şi înceapă activitatea în noiembrie 2020.
Însă acest termen a fost amânat în mai multe rânduri, din cauza unor întârzieri în desemarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state membre UE care participă la această cooperare consolidată.
Comisia Europeană (CE) este însărcinată să aprobe data începerii activităţii parchetului.
Didier Reynders a îndemnat în mai multe rânduri la o lansare cât mai rapidă posibil, în primul semestru al lui 2021, subliniind urgenţa de a dispune de acest instrument nou de apărare a bugetului plurianual al UE şi a planului masiv de relansare economică post-COVID.
Cum va funcționa Parchetul European
Parchetul European a numit deja cel puţin un procuror delegat în zece dintre cele 22 de state membre – Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia -, declară pentru AFP o purtătoare de cuvânt a instanţei, Tine Hollevoet.
”Pe baza procedurilor în curs, suntem încrezători că o să avem cel puţin un procuror delegat de la fiecare stat membru până la 1 iunie”, o condiţie de îndeplinit înaintea începerii activităţii, apreciază ea.
Numărul acestor procurori delegaţi a crescut astfel la 40, în urma unor numiri, miercuri, de către Colegiul Parchetului European, alcătuit din Laura Codruţa Kövesi şi alți 22 de procurori, câte unul din fiecare stat membru.
Acest colegiu a validat trei candidaţi propuşi de Bulgaria, însă a respins patru din aceeaşi ţară, apreciind că ei nu îndeplinesc criteriile solicitate.
Colegiul urmează să se pronunţe cu privire la cinci candidaţi prezentaţi de Franţa.
Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească şi să trimită în judecată, în jurisdicţiile naţionale, autorii unor infracţiuni penale care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
Parchetul a fost instalat la sfârşitul lui septembrie 2020 la Luxemburg, unde Kövesi, fosta şefă a parchetului anticorupţie din România, şi echipa sa de 22 de procurori au depus jurământul.
Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să ancheteze în statele lor.
Dintre cele 27 de state membre UE, cinci nu participă la Parchetul European – şi anume Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.
Această autoritate independentă este competentă în fraudarea fondurilor europene, fraudarea TVA prin infracţiuni vizând peste zece milioane de euro şi corupţie.
Kövesi estimează că aceste infracţiuni provoacă prejudicii în valoare de 30 până la 60 de miliarde de euro pe an.